Rijschoolbranche wil geheel alcoholverbod in verkeer

De rijschoolbranche wil een totaalverbod op alcohol in het verkeer. 70 procent van de branche vindt dat er te vaak alcohol in het spel is bij een verkeersongeval. Dat blijkt uit een poll van vakblad RijschoolPro.

De European Transport Safety Council (ETSC) pleitte aan het begin van deze maand voor een ‘zero-tolerance drink-driving limit’. In de EU is bij een kwart van alle dodelijke verkeersongelukken alcohol in het spel. Bij een geheel alcoholverbod zou het slachtofferaantal met vijfduizend kunnen worden teruggedrongen.

Verbod
in totaal hebben 264 mensen de poll ingevuld. 70 procent antwoordt dat in Nederland ook een totaalverbod mag komen. 30 procent vindt het huidige alcohollimiet van 0.5 promille afdoende. Uit de reacties op de socials van RijschoolPro valt op te maken dat een verlaging van de limiet van 0.5 promille naar 0.2 promille ook wenselijk is. Voor beginnende bestuurders geldt dit limiet momenteel al.

Promille
In zeven van de 28 lidstaten van de EU geldt een maximum van 0.2 promille alcohol in het bloed. In negentien landen geldt een maximum van 0.5 promille. In Engeland is een limiet van 0.8 promille toegestaan. In Nederland mogen mensen die langer dan vijf jaar een rijbewijs hebben 0.5 promille in het bloed hebben. Als je wordt aangehouden met meer dan 0.8 promille in je bloed, kun je rekenen op een maatregel.

Promillage uitleg
1-3 glazen = 0 - 0,5 promille

3-7 glazen= 0,5 tot 1,5 promille

7- 15 glazen= 1,5 tot 3 promille

15-20 glazen= 3 tot 4 promille

20- 25 glazen= 4 promille en hoger

Datum: 24-01-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...