2 jaar uitstel sluiting rookruimtes

De horeca krijgt van het kabinet nog twee jaar de tijd om rookruimtes definitief te sluiten. Na een rechtszaak die Clean Air Nederland had aangespannen, werden de ruimtes die de horeca sinds 2008 kent verboden. Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat in beroep tegen dat besluit, maar vooral om tijd te winnen zodat horecagelegenheden een overgangsregeling kunnen treffen.

Volgens het hof dat besloot dat de ruimtes verbannen moeten worden, voelen niet-rokers een sociale druk om met rokers de ruimte in te gaan. Bovendien worden horecamedewerkers blootgesteld aan schadelijke sigarettenrook als ze de ruimtes moeten opruimen. Door de uitspraak zouden de ruimtes per direct op slot moeten, wat veel horecaondernemers in de problemen zou brengen. Daarom gaat de staatssecretaris nu in beroep.

Letterlijk op straat
Koninklijke Horeca Nederland is blij met het besluit. ‘Wij zijn blij als de Staat in cassatie gaat tegen de uitspraak om rookruimten in de horeca te verbieden. Wij hebben hier bij de staatssecretaris ook op aangedrongen. De gevolgen van die uitspraak zouden immers enorm groot zijn. Niet alleen voor horecaondernemers die hebben geïnvesteerd in rookruimten, maar ook voor rokende gasten die door de uitspraak per direct letterlijk op straat zouden komen te staan’, aldus Robèr Willemsen, de voorzitter van KHN in een reactie aan Trouw.

Beter een jaar
Longarts Wanda de Kanter, die samen met collega longarts Pauline Dekker en strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq een juridische strijd voert tegen de tabaksindustrie, heeft wel begrip voor het besluit. Wel vindt ze twee jaar wat lang. ‘Een jaar was beter geweest.’

06-04-2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...