2015: wie stierven aan de gevolgen van verslaving?

Het is eind december en jaarlijstjes domineren het internet. Deze is niet zo vrolijk: wie stierven in 2015 aan de gevolgen van verslaving en overmatig middelengebruik?

Peter Pontiac (28-4-1951 / 20-01-2015)


De Nederlandse striptekenaar en illustrator Peter Pontiac gebruikte al jaren niet meer, toch stierf hij begin dit jaar aan de gevolgen van zijn heroïneverslaving. In 2010 kreeg hij de diagnose Hepatitis C, waarschijnlijk opgelopen door het gebruik van vuile naalden. In een interview sprak hij kort voor zijn dood nog over zijn ziekte:  ‘Ik heb van mijn 18e tot mijn 33e heroïne gebruikt. in 1983 stopte ik, toen ik vader werd, net voor de grote aidsepidemie. Ik ben de dans ontsprongen, dacht ik. Maar na al die jaren kreeg ik alsnog de rekening gepresenteerd. Het overkomt iedereen die in de tijd gebruikte. Het is een stille epidemie.’
Pontiac tekende onder andere voor Volkskrant, OOR en NRC Handelsblad. In 2015 verscheen postuum nog het boek Styx. Het maken hiervan zag hij als ‘een wedstrijdje armpje drukken met de dood’. Het boek illustreert letterlijk en figuurlijk zijn eigen verhaal over de dood.

B.B. King (16-09-2015 / 14-05-2015)


Goed, bluesgitarist B.B. King hoort eigenlijk niet in het rijtje van mensen die zijn gestorven aan de gevolgen van een verslaving. Hij hield wel van een glas alcohol, maar was fel tegenstander van het gebruik van roesmiddelen op en rondom het podium. Wel was hij een fervent gokker. Zo gokten hij de bandleden tijdens een tournee op de regendruppels die tegen het raam van de bus naar beneden dwarrelden. Hij verhuisde een kleine veertig jaar geleden naar de gokhoofdstad van de wereld, wat hem uiteindelijk hielp zijn verslaving te overwinnen. Toen hij merkte dat hij kon gokken wanneer hij wilde, was er voor hem de lol af. King maakte, naast deze gebeurtenissen in zijn persoonlijke levenssfeer, natuurlijk vooral naam als een van de beste bluesgitaristen aller tijden.  ‘The King of Blues’ brak in 1951 door met het nummer Three O’Clock Blues. Daarna volgden hits als Whole Lotta Love en Every day I Have the Blues. De gitarist trad tot zijn zeventigste levensjaar veelvuldig op en heeft vijftien Grammy’s op zijn naam staan.

Bobbi Kristina Brown (04-03-1993 / 26-07-2015)


Eind januari werd de 22-jarige dochter van Withney Houston en Bobby Brown bewusteloos gevonden in haar badkuip. Maandenlang werd ze kunstmatig in coma gehouden, toen haar artsen haar hieruit haalden om te peilen hoe het zou gaan, kreeg ze een aanval en werd ze weer in coma gebracht. Op 26 juli stierf ze. Onderzoek naar de doodsoorzaak was lastig, omdat er zo’n zes maanden zat tussen het moment dat ze gevonden werd en haar dood. Wel had de politie eerder al drugs aangetroffen in huis. Nick Gordon, de man van Bobbi, werd in de gaten gehouden omdat hij Bobbi zou hebben vermoord. Hij gaf aan dat ze inderdaad teveel drugs gebruikte, maar dat hij haar niet heeft vermoord. De dood van Bobbi Kristina vertoont veel gelijkenissen met de dood van haar moeder, die in 2012 dood in een bad in een hotelkamer werd gevonden. Ze zou zijn verdronken na een hartaanval die ze kreeg door de gevolgen van gezondheidsproblemen en drank- en drugsgebruik.

Scott Weiland (27-10-1967 / 03-12-2015)

 
Scott Weiland, de zanger van Stone Temple Pilots, werd begin december dood gevonden in zijn tourbus. Scott kampte al meer dan twintig jaar met verslavingen, voor zijn bandgenoten van Stone Temple Pilots en Velvet Revolver was hij nauwelijks te hanteren. Scott heeft meerdere keren geroepen dat hij al jaren gestopt was met drugs. Zijn fans waren hier niet van overtuigd, maar Scott hield vol: ‘Tijdens de show van gisteren had ik geen oortjes in, ik kon mezelf dus niet horen. Vandaar dat mijn noten af en toe niet zuiver waren. Mensen zeiden dat ik weer aan de drugs zat, dit is totaal niet het geval. Het is al 13 jaar geleden.’ Weiland heeft zijn drugsgebruik tot zijn dood ontkent. Toch zou onderzoek hebben uitgewezen dat er drugs en alcohol zijn aangetroffen in zijn lichaam.
Ooit schreef hij over zijn eerste ervaring met drugs: ‘In New York snoof ik mijn eerste lijntje voordat ik het podium op ging. De drug nam me mee naar de plek waar ik altijd van had gedroomd. Ik kan de plek niet noemen, maar ik kan zeggen dat ik niet meer bang of zenuwachtig was. Ik voelde me een vrij man, alsof ik zweefde in de ruimte zonder demonen en twijfels.’

Lemmy Kilmister (24-12-1945 / 28-12-2015)


Ian Fraser Kilmister (Lemmy), de zanger en oprichter van de band Motörhead, zou doorgaan tot ie er bij neerviel en dat heeft hij gedaan. De 70-jarige rocker kunnen we –helaas– last minute toevoegen aan de lijst met mensen die stierven aan de gevolgen van hun verslaving of overmatig gebruik. Afgelopen maandag, op 28 december, stierf Lemmy aan de gevolgen van kanker. Een ziekte waarvan hij pas twee dagen wist dat hij hem had.
In 1975 richtte Kilmister de hardrockband Motörhead op, nadat hij wegens drugsbezit uit zijn vroegere band werd gezet. De naam van de band betekent amfetaminegebruiker in ‘Slang’. Motörhead werd succesvol, verkocht miljoenen cd’s en trad wereldwijd op. De laatste jaren kampte Lemmy al met gezondheidsproblemen en moest de band geregeld optredens annuleren.

De documentaire die afgelopen nacht over de band herhaald werd, begint onder andere met de woorden dat Lemmy bekend stond als een van de grootste gebruikers van drank en drugs in de muziekindustrie. ‘Lemmy still slugs down a bottle of Bourbon every day.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...