Politiek wil ban op verkoop sigaretten bij supermarkten en tankstations

Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de verkoop van sigaretten in tankstations en supermarkten. Dat vinden regeringspartijen CDA en ChristenUnie. Zij hebben een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich.

Later vandaag komen CDA en ChristenUnie tijdens een debat met plannen en het voorstel om deze ban op verkoop van sigaretten door te zetten. Als winkels hier niet naar zouden luisteren dan krijgen ze een wettelijke verplichting. De partijen wijzen erop dat is vastgesteld dat het aantal verkooppunten voor tabaksproducten omlaag moet. De Kamer vindt dat alleen speciaalzaken nog tabak mogen verkopen.

Verbod
Volgens het CDA moet roken bij kinderen worden teruggedrongen. Elke dag beginnen 75 kinderen onder de 18 met roken. ‘Als ik om mij heen kijk in de stad lijken er steeds meer supermarkten en dus verkooppunten bij te komen’, zegt CDA’er Anne Kuik. ‘Terwijl we in het preventieakkoord juist een daling hebben afgesproken. Dus moeten we stappen zetten, want de verkoop van levensmiddelen en tabaksproducten op dezelfde plek is echt niet meer van deze tijd.’ De PvdA laat weten dat dit voorstel de linkse partijen nog niet ver genoeg gaat. De SP wil een vergunningsstelsel invoeren voor de verkoop van tabak.

Datum 20-02-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...