Opioïdengebruik in 2019 afgenomen

Voor het eerst in jaren is het opioïdengebruik in Nederland gedaald. Het aantal recepten voor de zware pijnstillers in 2019 met 6,4 procent gedaald ten opzichte van 2018, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Het gebruik van opioïden steeg sterk tussen 2003 en 2017. Het IVM meldt dat nu, na een afvlakking in 2018, de cijfers dalen. Het gaat hier zowel om een daling in recepten als een daling in gebruikers. "Artsen zijn bewuster gaan voorschrijven, met meer oog voor de nadelen van opioïden", aldus IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel. Uit het onderzoek blijkt dat vorig jaar 57 procent van de nieuwe gebruikers één keer een recept voor opioïden kreeg. "Dat is in lijn met aanbevelingen uit richtlijnen: schrijf opioïden in principe slechts kortdurend voor, zeker bij pijn die niet aan kanker is gerelateerd", meldt het IVM.

De aanbevelingen van opioïdengebruik zijn in 2019 aangescherpt door de Taakgroep Gepast Gebruik. De taakgroep werd in 2019 opgericht door de minister van Medische Zorg en heeft als doel kennis over gebruik van opioïden te vergroten. Langdurig en onbegeleid gebruik van opioïden kan problematische gevolgen hebben.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...