Vanaf deze maand kan er met de nieuwe app Quiddy gestopt worden met roken. Deelnemers krijgen een buddy toegewezen die elkaar steunen op moeilijke momenten. Op deze manier helpen zij elkaar het doel te behalen.

Wat de app uniek maakt, is dat de stoppers gematcht kunnen worden met een leeftijdsgenoot met hetzelfde doel en mogelijk dezelfde valkuilen. ‘Zij kunnen elkaar via de chat steunen tijdens het stoppen met roken. Daardoor kunnen ze van elkaars ervaringen leren en hun zelfvertrouwen vergroten’, zegt Inge de Vries van het Trimbos-instituut. 

Onbekenden

Het verschil met bijvoorbeeld een Whatsapp-bericht naar een vriend is dat de mensen bij Quiddy gematcht kunnen worden met een onbekende buddy.

Daarnaast biedt de app artikelen en tips over het stoppen met roken. ‘Als deelnemers het écht moeilijk hebben, kunnen zij ook een ‘noodsignaal’ afgeven. Na een druk op een knop, ontvangen hun buddy’s een pushmelding. Ook hebben ze op zo’n moment de mogelijkheid om de Stoplijn te bellen.’ Zij geven gratis advies over het stoppen met roken.

Nieuwe app

De doelgroep van Quiddy zijn mensen tussen de 18 en 25 jaar. Omdat zij veel gebruik maken van hun telefoon is een app een goede tool om ondersteuning te bieden bij het stoppen met roken. De eerder ontwikkelde app Stopstone, ook gemaakt door het Trimbos-instituut, wordt vervangen door Quiddy. Verschillende elementen als motiverende boodschappen, het bijhouden van besparingen en jezelf kunnen belonen, zijn bewaard gebleven in de nieuwe app Quiddy, die volledig gratis is.

 

Verbetering

Stopstone kreeg de beoordeling ‘Goed Onderbouwd’ van het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Om de app te verbeteren werden de gebruikersgegevens van Stopstone gebruikt. ‘We keken bijvoorbeeld naar de persoonskenmerken van gebruikers, de mate waarin verschillende onderdelen van de app werden gebruikt en hoe gebruikers de app na vier weken beoordeelden’, aldus De Vries

Reageer reacties (0)
LEES MEER...