Door het veelvuldig desinfecteren van handen met alcohol bestaat er een iets verhoogd risico op het ontstaan van borstkanker bij vrouwen. Dit nieuws bereikte ons eerder deze week in de media. Broodje aap verhaal of toch niet?

Tijdens de coronacrisis was het gebruik van desinfectiemiddel om voor de hand liggende redenen super belangrijk. In bijna iedere desinfecterende handgel zit de stof ethanol: pure alcohol. Ook GGD-werknemers hebben hier veel gebruik van gemaakt en daarom kregen zij deze maand een brief van de GGD hierover. Er is namelijk een limiet gesteld op het aantal keer dat zij hun handen met dit middel mogen desinfecteren, omdat veelvuldig gebruik van ethanol bevattende handgels het risico op borstkanker verhoogd, meldt het Brabants Dagblad. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van het RIVM.

 

Groter risico

Normaliter hebben vrouwen een kans van ongeveer 143.000 op 1.000.000 om borstkanker te krijgen. Het extra risico dat je loopt door het veelvuldig gebruik van desinfecterende handgels is heel klein. De GGD zegt: ‘Als je twee jaar lang, vijf dagen per week, honderd keer per dag je handen desinfecteert met desinfectiemiddel met ethanol wordt het extra risico dat je borstkanker oploopt geschat op 0,012%.’

Dat is bij het drinken van alcohol een ander verhaal. Bij ieder glas alcohol dat per dag gedronken wordt, verhoogt het risico op borstkanker met 0,6%. Dat is vijftig keer zoveel als bij het gebruik van het desinfectiemiddel. Uit onderzoek is gebleken dat het risico op borstkanker ook weer kleiner wordt wanneer vrouwen stoppen met het drinken van alcohol. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...