Afgelopen vrijdag overleed de vijftigjarige Taylor Hawkins, drummer van de Foo Fighters. Hij was met zijn band in Colombia voor optredens. Uit tests is gebleken dat hij meerdere drugs en medicijnen in zijn systeem had, die hem waarschijnlijk fataal zijn geworden.

Onder andere marihuana, pijnstillers, antidepressiva en benzodiazepines kwamen als resultaat uit de tests. De combinatie van middelen is buitengewoon gevaarlijk en komt vaak voor bij sterfgevallen door een drugsvergiftiging. Dit komt doordat de pijnstillers en benzodiazepines beide de ademhaling onderdrukken. Hierdoor is er een groter risico dat je eraan dood kunt gaan.  

Benzodiazepinen

Ook blijkt uit onderzoek dat medicijnen als benzodiazepinen een aanzienlijk aandeel hebben bij het aantal sterfgevallen waar pijnstilling aan gerelateerd is. Oorspronkelijk is het een kalmerend middel dat vaak gebruikt wordt om angst en slapeloosheid te behandelen. Ze hebben een spierontspannende, slaapverwekkende of kalmerende werking. Benzodiazepines zijn onder te verdelen in twee groepen; snel- en kortwerkende en traag- en langwerkende. Omdat de snelwerkende middelen onmiddellijk effect hebben, is er een groter risico op overdosering als er te veel ingenomen wordt.

Vergiftiging

Ook is het risico op vergiftiging groter wanneer ze in combinatie met alcohol of andere medicijnen ingenomen worden. De symptomen die dan merkbaar zijn, zijn slaperigheid, lage bloeddruk en de onderdrukte ademhaling. Wanneer dit het geval is, kan er in het ziekenhuis een tegengif worden toegediend. Hier zit wel een risico aan, omdat het tegengif dodelijk kan zijn in geval van gelijktijdige vergiftiging met drugs, andere medicijnen of alcohol.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...