Volgens een onderzoek van Southern Medical University in Guangzhou, China leidt dagelijks vasten met caloriebeperking mogelijk niet tot meer afvallen dan het beperken van de calorie-inname alleen.

In een jaar tijd verloren de deelnemers aan het onderzoek die alleen tussen 8:00 uur en 16:00 uur aten, niet veel meer gewicht dan mensen die aten wanneer ze wilden. Beide groepen beperkten hun calorie-inname. Ook het BMI werd niet veel meer verbeterd bij de mensen die vasten dan bij de mensen die dat niet deden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het vasten en daarbij het beperken van de calorie-inname of alleen het beperken van de calorie-inname hetzelfde resultaat leverden. 

Effecten
Huijie Zhang, hoofdonderzoeker, stelt dat een beperking van de calorie-inname zorgt voor de gunstige effecten in het vasten. De mensen die vasten vallen dus af doordat ze hun calorie-inname beperken en niet doordat ze maar tot 16:00 uur eten. Omdat het makkelijk is om op korte termijn gewicht te verliezen met vasten, is het tegenwoordig erg populair, zegt de hoofdauteur. Wat de werkzaamheid van vasten op lange termijn is, is nog onzeker. Ook is nog niet bekend wat de effecten op gewichtsverlies op lange termijn is.

 Kritiek
Kristina Varady, hoogleraar voeding aan de universiteit van Illinois, is kritisch over het onderzoek. Ze vindt dat, met de combinatie van caloriebeperking en vasten, het doel van vasten overmeesterd wordt. Bij vasten is het juist de bedoeling dat er geen calorieën geteld hoeven te worden om af te vallen. Omdat je maar acht uur op een dag eet, zouden er van nature al drie- tot vijfhonderd calorieën geschrapt worden.

Reageer reacties (1)

Pim(04. mei 2022)

Door het andere voedingspatroon en gerechten in China is het maar een vraag of het onderzoek representatief is voor de westerse wijze van voeding inname.

LEES MEER...