Muziek kan veel mensen helpen zich beter te laten voelen. Muziektherapeuten ontwikkelen behandelingen die speciaal ontworpen zijn voor mensen in herstel. De technieken die gebruikt worden, zorgen voor een betere gezondheid, emotioneel welzijn en een vergroting van de toewijding aan herstel. Doordat muziek op verschillende momenten in de therapie anders gebruikt wordt, wordt er aan verschillende aspecten van verslavingsherstel gewerkt.

De therapie
Muziektherapie bestaat uit twee delen. In het eerste deel horen of maken de mensen muziek. Hierop wordt gereageerd. Bij sommige mensen komen bepaalde gevoelens naar boven in de stilte van de muziek. Anderen raken geïnspireerd en beginnen te dansen. In het tweede deel is er een therapiesessie met een muziektherapeut. Hierin praten de mensen als groep over wat muziek voor hen kan betekenen. Ook worden persoonlijke doelen besproken, zodat de muziektherapeut een behandelplan kan maken. Na een tijdje komt de therapeut terug op de doelen en muzikale activiteiten om te kijken hoe effectief het voor de persoon in kwestie geweest is en of er aanpassingen nodig zijn. 

Voordelen
Muziektherapie heeft veel voordelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat muziek een positieve invloed heeft op je geheugen. Ook vermindert de therapie pijn. Mensen die door een moeilijke tijd gaan, met de pijn die bij herstel hoort, kunnen dus iets hebben aan muziektherapie. Bij andere behandelingen vinden mensen het soms moeilijk om naar groepssessies te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat bij muziektherapie meer mensen kwamen opdagen en dat ze ook echt deelnamen in tegenstelling tot andere behandelingen. Ook kan muziektherapie helpen bij het loslaten van onderdrukte emoties bij trauma. De mensen worden in staat gesteld zichzelf te kalmeren, hun angst te verminderen en zich meer op hun gemak te voelen bij het behandelprogramma.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...