Als vrouwen zwanger willen worden, mindert of stopt driekwart van hen met het drinken van alcohol. Toch drinken vier op de tien vrouwen in de vier weken vóór de zwangerschap, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Ook drinkt een deel tijdens de borstvoedingsperiode.

Niet alleen tijdens, maar ook voor de zwangerschap kan alcohol voor complicaties zorgen. Zo kan alcohol ervoor zorgen dat het langer duurt tot iemand zwanger wordt. Ook kan het het risico op miskramen, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht vergroten. Veel vrouwen passen hun drinkgedrag aan als ze weten dat ze zwanger zijn. Zo drinkt nog 24 procent als ze het niet weten. Wanneer ze wel weten dat ze zwanger zijn, daalt het cijfer naar 2,6 procent. 

Borstvoeding
Volgens onderzoeker Tessa Scheffers–van Schayck drinkt de meerderheid van de vrouwen die borstvoeding geeft niet of laat er minstens drie uur tussen zitten. Één op de vijf drinkt wel. Volgens Scheffers-van Schayck is het zorgelijk dat slechts een derde van alles vrouwen die borstvoeding geven, met een zorgverlener praat over alcohol drinken tijdens de borstvoedingsperiode. Omdat er negatieve gevolgen aan alcoholgebruik tijdens de borstvoedingsperiode zitten, moeten volgens haar meer zorgverleners dit onderwerp met vrouwen bespreken. Alcohol in de moedermelk kan namelijk voor hersenbeschadiging en verstoring van het slaap-waakpatroon van een baby zorgen. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...