Zo’n 23 procent van de miljoen ouders met thuiswonende kinderen die rookt, doet dit wel eens in de aanwezigheid van kinderen. Een grote groep Nederlandse kinderen is dus onvoldoende beschermd tegen schadelijke tabaksrook. Maar niet alleen het roken in de aanwezigheid van kinderen is schadelijk.

Veel mensen weten niet dat het ook schadelijk voor kinderen is om te roken waar ze niet bij zijn. De stoffen die uit de tabaksrook komen, blijven namelijk achter op de huid, haren, kleding, vloer etc. Dit wordt derdehands rook genoemd. Jonge kinderen hebben een groter risico om de schadelijke stoffen op te nemen, omdat die derdehands rook ook ingeademd, ingeslikt of aangeraakt kan worden. De jonge kinderen raken van alles aan en stoppen vaker dingen in hun mond. Ook worden zij bijvoorbeeld opgetild door hun ouders die net gerookt hebben.  

Risico’s
De risico’s voor meerokende kinderen zijn groot. Ze hebben een grotere kans om luchtwegklachten te ontwikkelen of zelfs te overlijden aan wiegendood. Daarnaast gaan de kinderen door het meeroken later sneller zelf roken. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...