Afgelopen jaar gebruikten zo’n 430.000 volwassenen minimaal een keer xtc in Nederland, volgens het Trimbos-instituut. Daarmee staat Nederland op de eerste plaats als het gaat om het wereldwijde xtc-gebruik. De drug lijkt steeds meer genormaliseerd te worden, maar onschuldig is het niet.

Het gebruik van xtc in Nederland is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven, maar toch zijn de cijfers zo hoog dat alleen Australië nog relatief in de buurt komt. Vooral onder twintigers wordt er veel gebruikt. Volgens Esther Croes van het Trimbos-instituut is xtc geen nichedrug meer. Dat laat ze aan het Algemeen Dagblad weten. Voornamelijk in het uitgaansleven worden xtc-pillen steeds meer genormaliseerd. Bijna de helft van de (jong)volwassenen gebruikt xtc tijdens het uitgaan.

Mogelijke risico’s
Toch is het nemen van een xtc-pil niet ongevaarlijk. Ieder jaar hebben duizenden mensen medische zorg nodig na het gebruiken van de drug en hoewel de meeste daar goed vanaf komen, is er ook een risico dat het echt misgaat. Zo zijn bewusteloosheid, epileptische aanvallen en hele hoge koorts mogelijke gevolgen. Daarnaast overlijden er jaarlijks ook enkele mensen aan het nemen van xtc. ‘Het is echt geen onschuldige drug’, aldus Croes.

Legaliseren
Afgelopen zomer stelde de denktank DenkWerk voor om xtc te legaliseren. De drug zou dan in beperkte aantallen op enkele aangewezen verkooppunten verkocht kunnen worden. Volgens de experts van DenkWerk zou dit ervoor zorgen dat mensen minder in contact komen met dealers en daardoor ook minder snel verleid worden om nog zwaardere drugs te nemen. Het legaliseren van xtc is echter niet zo gemakkelijk. Volgens Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid kan Nederland deze beslissing niet alleen nemen. Xtc staat namelijk op de harddruglijst van de Opiumwet. Er staan daarom al internationale afspraken en verplichtingen over drugsbestrijding voor xtc vast. Daar kan Nederland niet zomaar onderuit en die wil is er ook niet.  

Reageer reacties (0)
LEES MEER...