De mogelijkheid om online gekochte alcohol uitgesteld te betalen moet verdwijnen. Dat vindt de meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer. Digitale slijterijen mogen daarom in de toekomst waarschijnlijk geen gebruik meer maken van apps zoals Klarna en Riverty.

Bij vrijwel alle grote online slijterijen is het mogelijk om met apps later te betalen. Bestellingen worden hiermee wel alvast bezorgd aan huis, maar klanten hoeven deze pas over dertig tot zestig dagen af te rekenen. Wanneer er te laat betaald wordt, krijgt de klant een boete die oploopt naar mate het geld langer op zich laat wachten. Deze betalingswijze valt juridisch gezien niet onder krediet en wordt daarom niet gecontroleerd door het Bureau Krediet Registratie dat problematische schulden in de gaten houdt.

Negatieve gevolgen
Eerder gaven preventieorganisaties zoals Jellinek en het Trimbos-instituut al aan dat deze manier van betalen negatieve gevolgen kan hebben voor jongeren en mensen met alcoholisme. Volgens hen maakt deze mogelijkheid het heel aantrekkelijk om meer alcohol te kopen, ook als daar eigenlijk geen geld voor is. Dit kan schulden met zich meebrengen. Volgens het Trimbos-instituut speelt de prijs juist een grote rol in de beslissing om alcohol te kopen of niet. Met het later betalen kan het gaan voelen alsof je geen geld uitgeeft.

Verbod nodig
Leden van de Tweede Kamer laten nu weten het eens te zijn met de preventieorganisaties. Zo vindt Anne Kuik (CDA) het onbegrijpelijk dat de markt niet inziet dat een verbod op het uitgesteld betalen van alcohol nodig is. Ook de ChristenUnie, PvdA, VVD en D66 vinden dat online slijterijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij willen dat de webshops stoppen met de mogelijkheid van afbetaling en rekenen erop dat staatssecretaris Maarten van Ooijen kritisch gaat kijken naar deze situatie. Gall&Gall heeft al aan RTL Nieuws laten weten dat de slijterijketen in gesprek wil met preventieorganisaties over een alternatief voor de betalingsapps.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...