Er is een nieuwe trend ontstaan op sociale media rondom het diabetesmedicijn Ozempic. Gewichtsverlies blijkt een van de bijwerkingen te zijn, waardoor mensen het medicijn nu massaal gebruiken om af te vallen. Deze hype is op verschillende vlakken zorgwekkend.

Ozempic is een merknaam voor semaglutide, een injecteerbaar medicijn om insuline van mensen met diabetes type 2 te reguleren. Daarnaast wordt het sinds kort in een hogere dosis ingezet bij obesitas. Toch wordt het medicijn nu ook door mensen gebruikt die deze aandoeningen niet hebben. Doordat bekendheden zoals Kim Kardashian en Elon Musk lieten weten in een korte tijd veel kilo’s kwijt te zijn geraakt na het gebruiken van diabetesmedicijnen, is er onder #MyOzempicJourney te zien dat velen deze afslankmethode nu overnemen.

Verschillende risico’s
Ondanks dat Ozempic alleen op doktersvoorschrift te krijgen is, weten mensen het medicijn nu ook via een omweg te vinden. Dat zou volgens Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog bij het Erasmus MC in Rotterdam, niet moeten kunnen, omdat het uitsluitend voor mensen met diabetes of obesitas is bedoeld. ‘En dan nog krijg je het medicijn niet zomaar. Er wordt altijd eerst een leefstijlinterventie gedaan. Pas als dat onvoldoende effect heeft komen dit soort middelen in beeld. En daar heb je echt een medische indicatie voor nodig’, vertelt ze aan EenVandaag. Van Rossum maakt zich zorgen om de trend en de bijbehorende risico’s. In het begin heeft Ozempic veel bijwerkingen in de maag en darmen, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en last van constante irritatie in de darmen. Dit wordt bij mensen met diabetes en obesitas goed in de gaten gehouden door artsen, maar bij particulier gebruik gebeurt dit natuurlijk niet.

Leveringsproblemen
Door de trend is de vraag naar Ozempic dit jaar flink gegroeid. Dit heeft ook in Nederland leveringsproblemen veroorzaakt. Binnen het Deense Novo Nordisk, de ontwikkelaar van het medicijn, zijn er daarom ook zorgen ontstaan. Een medewerkers van Novo Nordisk in Nederland laat aan Elle weten overvallen te zijn door de plotselinge grote vraag sinds dit jaar. Door de beperkte levering is het zelfs de vraag of mensen die het medicijn daadwerkelijk nodig hebben hier nog wel op tijd aan kunnen komen.

Onnodig gebruik
In België worden artsen al dringend gevraagd om Ozempic enkel voor te schrijven aan patiënten met diabetes. Van Rossum drukt mensen die een paar kilo willen afvallen op het hart dat dit heel goed kan met een gezonde levensstijl. ‘Dat is dus heel wat anders dan even een medicijn nemen dat veel te zwaar is voor wat je wil behandelen.’

 

   

Reageer reacties (0)
LEES MEER...