Om het gebruik van lachgas als stimulerend middel te verminderen, geldt er sinds 1 januari een lachgasverbod. Léon Riemers, woordvoerder van de Branchevereniging Verantwoordelijke Lachgas Leveranciers, spande afgelopen maandag met de vereniging een spoedprocedure aan. Volgens hem zijn de prijzen sinds het verbod enorm gestegen en dat maakt ondergrondse handel aantrekkelijk.

Sinds het verbod mag lachgas niet meer verkocht of gehouden worden voor recreatief gebruik. Riemers is het niet eens met deze nieuwe regels. Volgens hem zorgt het enerzijds voor moeilijkheden bij bedrijven die lachgas met andere doeleinden, zoals slagroompatronen of raceauto-onderdelen, gebruiken. Zij mogen nog maar kleine hoeveelheden per keer bestellen.
Anderzijds sporen de verhoogde bedragen mensen aan om op een illegale manier te gaan handelen. Riemers geeft bij Vice aan dat hij ondertussen al vaak benaderd is door mensen die lachgas willen verkopen, juist vanwege het verbod. ‘De prijzen zijn inmiddels verdubbeld. Een tank van twee kilo kost nu geen vijftig euro meer, maar honderd euro’, vertelt hij. Dat is voor mensen met twijfelachtige principes een mooie aanleiding om een ondergrondse handel op te zetten en het gas vanuit Duitsland te verkopen.

Met de spoedprocedure hoopt de vereniging dat het beleid wordt aangepast. Wat de rechter hierover gaat beslissen is nog niet duidelijk.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...