Het Trimbos-instituut wordt vanaf 2026 geconfronteerd met een forse bezuiniging van minstens 7 miljoen euro. Dit is een vermindering van 20 procent van het totale budget. De bezuiniging brengt belangrijke programma’s die zich richten op het voorkomen van een verslaving in gevaar.

Het Trimbos-instituut is een kenniscentrum op het gebied van mentale gezondheid en maatschappelijke zorg. De bezuinigingen treffen programma's die door heel Nederland worden uitgevoerd, met grote gevolgen voor zorginstellingen, scholen en gemeenten. Opgebouwde netwerken en kennis over de preventie van verslavingen dreigen dankzij de bezuinigingen te verdwijnen.

Maatschappelijke gevolgen
Experts van het instituut waarschuwen dat de maatschappelijke impact van deze bezuinigingen aanzienlijk zal zijn. Minder investeringen in preventie van een verslaving zullen naar verwachting leiden tot meer gezondheidsproblemen, hogere zorgkosten en een toenemende druk op de geestelijke gezondheidszorg. ‘Deze programma’s leveren een essentiële bijdrage aan de volksgezondheid. Als ze wegvallen, wordt het voor zorgprofessionals en scholen onmogelijk om de ondersteuning te bieden die nu hard nodig is,’ aldus Harriëtte Koop, persvoorlichter van het Trimbos-instituut. 

Verdwijning van essentiële projecten
Een voorbeeld van de bezuiniging is het stopzetten van de financiering voor het Nationaal Preventie Akkoord Tabak, ter waarde van 4,3 miljoen euro per jaar. Het akkoord heeft huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals getraind in het effectief ondersteunen van patiënten bij het stoppen met roken. Zonder deze middelen staat de preventie van een tabaksverslaving op losse schroeven.
Ook programma’s zoals Welbevinden op School en het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcohol staan onder druk. Belangrijke kennis en samenwerkingen dreigen verloren te gaan. ‘Het gaat om kennis over wat effectief is en wat niet. Juist die samenwerking kan zorgen voor een samenhangend aanbod dat hard nodig is en op korte termijn ook efficiënter wordt,’ vertelt Koop. 

Oproep tot actie
Het Trimbos-instituut benadrukt dat preventieprogramma’s niet alleen de kans op een verslaving verminderen maar ook zorgkosten besparen. Het instituut laat weten dat ze nauw met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in contact zullen staan. ‘Wanneer er middelen voor preventie beschikbaar komen, kunnen we deze hopelijk snel opschalen,’ laat Harriette weten. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...