Hoewel de drug 3-mmc sinds 2021 verboden is in Nederland, blijft het een aantrekkelijke drug voor jongeren.

Vergeleken met 2020 is het gebruik van 3-mmc fors gestegen. Het Trimbos-instituut meldde dat het gebruik van het middel in het uitgaansleven is verdrievoudigd in vier jaar tijd. Naast dat het gebruik is toegenomen, wordt er door jongeren ook méér van het middel per keer genomen.

Het middel
3-mmc is een afgeleide van 4-mmc en geeft een effect dat lijkt op een combinatie van xtc en cocaïne. Het is een populaire drug. Voor veel jongeren is het een goedkoop alternatief voor bijvoorbeeld cocaïne, waar je rond de vijftig of zestig euro voor betaald. Daarnaast kiezen jongeren ook specifiek voor deze drug vanwege het euforische gevoel dat ze ervan krijgen. Vanwege zijn poedervorm makkelijk mee te nemen, en daardoor moeilijk te controleren door autoriteiten.

De monitor
De Hogeschool van Amsterdam ontwikkelde in opdracht van expertisecentrum Verslavingskunde Nederland de Antenne Regiomonitor 2022-2023. Dit is een document waarin een actueel beeld wordt geschetst van risicojongeren en hun middelengebruik, verteld door (ambulant) jongeren- en straathoekwerkers. Het bevat groepskenmerken, omgevingsfactoren en de mate van criminaliteit. Ook is er gekeken naar hoeveel en hoe vaak drugs worden gebruikt in dorpen en steden.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...