3 redenen waarom een terugval niet het einde van de wereld is

Bijna iedere verslaafde in herstel weet hoe het voelt: een terugval. Het liefst ging je in één rechte lijn omhoog. Maar hoe rot het ook voelt: het is niet het einde van de wereld. Lef geeft je drie redenen waarom.

1. Je kunt er wat van leren
Probeer een terugval te zien als een leermoment. Ontleed wat er gebeurde en welke factoren ertoe hebben geleid dat dit gebeurd is. Dan kun je ook manieren bedenken om de volgende keer anders met die situatie om te gaan en een terugval misschien wel te voorkomen.  

2. Herstel is niet zwart-wit
Veel mensen leggen de lat te hoog voor zichzelf, ook in herstel. Het is alles of niets. Maar herstel is niet zwart-wit en het gaat stap voor stap. Zwart-witdenken kan je zelfs in de weg zitten. De teleurstelling kan bijvoorbeeld zo groot zijn dat je stopt met proberen. ‘Zie je wel, ik kan het niet!’ De kunst is om na een terugval weer op te staan en verder te gaan. Het is een hobbel op je herstelpad, niet het einde van de weg. 

3. Je bent niet de enige
Iedere chronische aandoening gaat gepaard met terugvallen. Je bent niet de enige die dit meemaakt. Die ene fellow die al dertien jaar in herstel is en tegen wie je opkijkt, heeft waarschijnlijk ook weleens een terugval gehad. Praat erover, denk erover na en blijf eraan werken. Je hebt niet verloren. Sterker nog: als je opstaat, ben je weer een stukje sterker geworden.

Datum: 28/06/2017

Reageer reacties (1)

Hariyet(29. juni 2017)

Inderdaad! Een terugval hoeft niet het einde van de wereld te betekenen. Mijn partner werd het bijna fataal, helaas, maar het heeft ook gebracht dat hij nu niet meer drinkt en dat al ruim een jaar niet meer! Hij blijft overeind, ondanks het feit dat hij de top 3 van stressmomenten (scheiding, overlijden van zijn vader en een verhuizing) door moest en het soms moeilijk heeft, maar met hulp heeft hij geleerd om er nu over te praten en daardoor wordt zelfs een terugval in gedrag (wat kan leiden tot terugval in gebruik) meteen besproken! Ja, wij zijn gescheiden. Dat kon op dat moment niet anders, maar we zijn nog wél bij elkaar en hebben een LAT-relatie.

Wij hebben de afspraak dat praten áltijd kan en mag, al is het midden in de nacht! In het afgelopen jaar is dat slechts éénmaal ook gebeurd. En... het heeft geholpen!

Zorg dat je iemand hebt bij wie je te allen tijde mag aankloppen! En denk niet dat je die iemand niet hebt! Er is altijd iemand die naar je wil luisteren!

Ik ben trots op mijn partner én trots op iedere verslaafde die in herstel durft te blijven! Want een ding is zeker! Daar is moed voor nodig!

Ik wil je aanmoedigen om die verslaafde in herstel te blíjven! Laat een terugval je niet tegenhouden!!!

Voel jij je aangesproken? Dan wens ik je veel succes en een gelukkig leven in herstel!

Hartelijke groet, Hariyet

LEES MEER...