3 strategieën tegen piekeren

Zelfkritiek en piekeren: we zijn er allemaal goed in. Had ik dit of dat maar niet gedaan, hebben mijn dierbaren wel vertrouwen in mijn herstel, hoe denken ze op de meetings écht over me? Het is makkelijk om je mee te laten slepen in een regelmatig piekerpatroon. Wij geven je 3 strategieën over hoe je deze patronen kunt verleggen.

Want wat veel mensen niet weten, is dat piekeren sporen in je hersenen legt, waardoor het gemakkelijk is om weer in datzelfde kringetje te vallen. Maar deze sporen kun je ook verleggen door actief iets ander te gaan doen met je piekergedachten.

1. Het piekerkwartier
Een tip uit de psychologie: geef jezelf piekertijd, bijvoorbeeld elke avond van zeven tot kwart over zeven. Ga er goed voor zitten en geef jezelf alle piekerruimte, ga helemaal los. Je kunt het ook opschrijven, alle gedachten die je lastigvallen en waar je je zorgen om maakt. Maar na het kwartier moet het piekeren afgelopen zijn. Rem jezelf buiten je piekertijd bewust af. Hier ga je nu niet over nadenken, daar heb je straks weer tijd voor. Als het goed is, zal het steeds makkelijker gaan om jezelf buiten je piekerkwartier te laten stoppen met malen.

2. De probleemanalyse
Het kan helpen om een gedachte die je bang maakt, heel analytisch te bekijken. Zo kun je het onderscheid maken: is dit een echt probleem, of is dit gepieker?
Beschrijf hetgene waar je over nadenkt zo precies mogelijk. Vervolgens loop je het na, analyseer je het, om te kijken wat je nou eigenlijk hebt. Stel dat je je zorgen maakt over hoe je familie denkt over jouw herstel. Zie je daar aanwijzingen voor, in de dingen die ze zeggen of doen? Of is het meer een zorg in jouw hoofd, waar eigenlijk geen aanwijzingen voor zijn, en dus meer een “wat nou als”-gedachte?
Een probleem is concreet, er is bewijs voor aanwezig en er zijn stappen die je kunt zetten om dichter bij een oplossing te komen. Als dat uit je analyse komt, heb je ook meteen nagedacht over wat je eraan zou kunnen doen. Gepieker is vaag, er is geen feitelijke bewijs voor en er is momenteel weinig wat je kunt doen. Als dat uit je analyse komt, kun je een van de andere tips gebruiken om je gedachtenpatronen te gaan verleggen.

3. Het andersomdenken
Als je hersenen je meetrekken het oude, ingesleten piekerspoor in, trek dan als het ware zelf aan de handrem en laat jezelf bewust aan iets positiefs denken. Je kunt je een mooie en fijne plek voorstellen, zoals die ene fijne vakantie of dat uitje met een paar fellows, toen jullie het leuk hadden samen. Het kan ook een ingebeelde plek zijn, die je zelf vormgeeft in je hoofd. Hoe ziet het eruit, hoe ruikt het er, wat hoor je? Of je kunt terugdenken aan een fijne herinnering aan jezelf, een moment in je leven dat je je goed voelde over jezelf en je omstandigheden. Als een soort positieve spiegel: je was daar, je kunt daar weer komen. En piekeren gaat je daar niet bij helpen.

Datum: 22/11/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...