Nieuwe online gezondheidscheck

Vanaf vandaag kan iedere Nederlander een persoonlijk gezondheidsadvies krijgen. Aan de hand van een vragenlijst en aanvullende onderzoeken moeten zo dreigende ziektes eerder aan het licht komen. Op www.persoonlijkegezondheidscheck.nl lanceren negen artsenorganisaties en gezondheidsfondsen de online test.

Coen van Schalken is directeur van kenniscentrum Niped en initiatiefnemer van de gezondheidscheck: ‘Hoe vaak komt de dokter niet tot de conclusie dat je er eerder bij had kunnen zijn? Als je eenmaal diabetes of een burn-out hebt, is de weg terug naar een gezond leven veel moeilijker.’ Op de site kunnen mensen een gezondheidsprofiel aanmaken en een vragenlijst invullen. Daar wordt gevraagd naar je gewicht, je lengte maar ook specifiek hoeveel je beweegt, wat en hoeveel je eet, welke erfelijke ziekten er in de familie zitten en of je eventueel last hebt van een aantal symptomen.

Er zijn ook aanvullende tests, als dit nodig is of als iemand dat zelf wil. Bloed prikken kan bij één van de1750 aangesloten laboratoria. Die sturen de uitslag naar je gezondheidsaccount. Vervolgens kun je zien of je een verhoogd risico hebt op diabetes, nierziekten, hart- en vaatziekten of depressie.

Volgens van Kalken is het advies gericht op de wensen van de mensen zelf: ‘Als iemand zegt: ik rook, maar het interesseert me geen bal, maar wel meer wil bewegen, geven we op dat punt advies. Dan krijg je bovendien op basis van je ingevulde postcode gelijk een overzicht van alle sportverenigingen om de hoek. Zo proberen we de drempel te verlagen om daadwerkelijk met een advies aan de slag te gaan.’

Klik hier voor de gezondheidscheck.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...