Meedoen met onderzoek naar gokverslaving?

Op het AMC in Amsterdam werkt een groep wetenschappers samen om gokverslaving beter te begrijpen en uiteindelijk behandelingen te verbeteren. Momenteel zetten zij onderzoek op naar de hersenreactie van verslaafde mensen tijdens stress.

Uit eerder onderzoek blijkt dat stress van invloed is op cognitieve functies. Bovendien speelt stress een belangrijke rol bij verslaving en na een terugval. Dit onderzoek gaat daarom over het effect van stress op gedrag en hersenactiviteit.

Ook willen de onderzoekers kijken welk effect stress heeft op gedrag, hersenactiviteit en de lengte van verslaving. Dit doen zij door een milde vorm van stress op te wekken en vervolgens hersenactiviteit te meten tijdens het uitvoeren van bepaalde computertaken.

Professor Anneke Goudriaan, Tim van Timmeren en Ruth van Holst maken hiervoor gebruik van functionele MRI-scans. Daarmee kunnen zij hersenactiviteit meten terwijl deelnemers een taakje uitvoeren. De uitslag van het onderzoek kan bijdragen aan de ontwikkeling van beter werkzame behandelingen en het beter begrijpen van bijvoorbeeld kwetsbaarheid voor verslaving. 

Zo doe je mee

Ben jij tussen de 25 en 65 jaar en heb jij recentelijk gok- of alcoholproblematiek gehad? Dan kun jij meedoen met het onderzoek. Let op: na aanmelding volgt eerst een screening.

Op www.verslaving-onderzoek.nl staat alle informatie die je nodig hebt. Mocht je interesse hebben, dan vind je hier ook het aanmeldformulier.

In het aankomende themanummer Gokken en Gamen staat een interview met professor Goudriaan over de laatste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot gokverslaving.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...