‘Synthetische drugs zijn kankerverwekkend’

Synthetische drugs verhogen het risico op kanker. Dit blijkt uit een rapport van MedUni, het Weense Instituut voor Kankeronderzoek.

Synthetische cannabinoïden tasten het DNA van mensen aan, een proces dat veel gelijkenissen heeft met de levensbedreigende ziekte. Met kunstmatige cannabinoïden wordt het effect van cannabis nagebootst. De drug wordt direct geactiveerd en wordt niet afgebroken door enzymen in het lichaam, zoals bij andere drugs vaak wel het geval is.

De andere chemische effecten van cannabinoïden zijn moeilijk te voorspellen, omdat hier nog te weinig onderzoek naar is gedaan. Dit vormt een gevaar voor de gebruiker, zeker aangezien de constante schommeling van de sterkte en hoeveelheid van de reeds bekende drugs al genoeg problemen met zich meebrengt. Gebruikers zijn daardoor niet op de hoogte van de gevaren van de kunstmatige drugs.

Tussen 2005 en 2012 registreerde de Europese Unie 250 nieuwe psychoactieve middelen op de Europese markt. Meer dan de helft daarvan bevat cannabinoïden, waaronder Spice, K@, Aroma, Dream, CHILI, Chaos, Spicy XXX en Natures Organic. Synthetische drugs worden ook verkocht als wierook, badzout of kunstmest voor planten.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...