Mindfulness werkt tegen terugval na depressie

De meditatiechniek mindfulness beschermt tegen een terugval na genezing van een depressie, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford. De meditaties zijn net zo effectief als antidepressiva.

Een cursus mediteren na afloop van een depressie, helpt 56 procent om niet opnieuw depressief te worden. Datzelfde geldt voor 53 procent van de mensen die medicatie blijven gebruiken.   

Bij het onderzoek werden 424 volwassenen gevolgd die vanwege een depressie opgenomen waren geweest in een psychiatrische instelling. In eerste instantie slikten ze allemaal antidepressiva om het risico op een terugval te verminderen.

Tijdens het experiment werden de deelnemers opgedeeld in twee groepen. In de eerste groep werd de medicatie afgebouwd en volgden de patiënten een gezamenlijke cursus mindfulness, waarbij ze leerden mediteren en visualisatie-oefeningen deden. De proefpersonen in de tweede groep bleven alleen antidepressiva gebruiken. Ze volgden geen meditatietraining.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat mensen na een depressie niet per definitie medicijnen hoeven te blijven slikken. 'Deze studie bewijst weliswaar niet dat mindfulness beter werkt dan antidepressiva die worden geslikt tegen een terugval', zegt hoofdonderzoeker Willem Kuyken op nieuwssite Science Daily. 'Maar deze resultaten bieden wel een nieuwe keuze aan de miljoenen mensen die last hebben van terugkerende depressies en daarvoor herhaalrecepten gebruiken.'

Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

 

Reageer reacties (1)

Henny(22. april 2015)

Dagelijks mediteer ik, ook geef ik meditatiebegeleiding vanuit mijn werk als yogadocent. Zelf heb ik ervaren welk een gunstig effect het heeft. Is het toeval dat ik tijdens mij opleiding tot yogadocent steeds minder behoefte aan alcohol kreeg? Yoga/meditatie en alcohol gaan niet samen; dus ik moest op een gegeven moment kiezen. Nu ben ik inmiddels 6 jaar droog. Ik ben alcoholist en bezoek ook meetings. Vanavond doen we de 11e stap (verdieping door stilte) en mag ik de gespreksleiding op me nemen, waarbij we ook mediteren. Alcohol geeft je tijdelijk rust in je hoofd op een ongezonde manier! Daarna komt de onrust dubbel zo hard terug. Dagelijkse meditatie geeft je een gezonde, blijvend rustige geest! Henny

LEES MEER...