Citicoline vermindert cocaïnegebruik bij bipolaire verslaafden

Citicoline vermindert op korte termijn cocaïnegebruik bij cocaïneverslaafden met een bipolaire stoornis, volgens een rapport in vakblad AJP in Avance. Na verloop van tijd verminderden de effecten van de behandeling, daarom suggereren de wetenschappers dat het medicijn vooral geschikt is voor acute behandeling.

Voor het onderzoek zijn 130 ambulante patiënten onderzocht, die allemaal bipolair zijn en afhankelijk van cocaïne. Zij hebben twaalf weken lang citicoline gebruikt of een placebo daarvan. Deze lichaamseigen stof wordt in Japan Europa verkocht als medicijn, in Amerika als voedingssupplement. Voor zover de onderzoekers weten, heeft het middel geen interactie met andere medicijnen.

Elke week werden de patiënten onderzocht op hun gemoed, met behulp van zelfrapportage, de Hamilton depressie schaal en de Young Manie schaal. Ook moesten zij drie keer per week urine laten testen. De effecten van citicoline waren al snel zichtbaar, maar dreigden achteruit te gaan tijdens de studie, schrijven de onderzoekers. Daarom adviseren ze het alleen in te zetten voor acute, interne behandeling. Ondertussen moet een vervolgbehandeling worden voorbereid die meer geschikt is voor lange termijn.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...