Nederlanders produceren meer sigaretten voor zwarte markt

Hoewel Nederlanders minder illegale sigaretten hebben gerookt, blijkt Nederland een steeds belangrijkere fabrikant van onwettige tabak. De havens van Rotterdam en Antwerpen worden bovendien gebruikt als doorvoerhaven. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG naar de illegale tabakshandel in Europa.

In 2014 zijn er 850 miljoen valse sigaretten opgerookt, 500 miljoen minder dan het jaar daarvoor. Rokers halen hun rookwaar steeds vaker over de grens. Nederlanders kochten in 2014 niet minder dan 360 miljoen sigaretten in Duitsland, tien procent meer dan het jaar ervoor. In totaal rekenden Nederlanders 270 miljoen sigaretten meer in het buitenland af. Door een accijnsverhoging was België minder populair.

De sigaretten van buiten Europa worden vooral doorgevoerd naar landen met hoge accijnzen, zoals Groot-Brittanie. Daar kost een pakje Marlboro 12 euro. De Nederlandse fabrieken draaien ook op volle toeren. Vorig jaar werden in Allsmeer, Gronsveld en Giessen, drie illegale fabrieken opgerold. Volgens Philip Morris is dat zorgwekkend, omdat vorig jaar maar één fabriek werd aangetroffen en jaren daarvoor vaak niks. Hij denkt dan ook dat er een verschuiving van illegale productie plaatsvindt van China naar Europa.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de tabaksindustrie. Voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat hebben de wetenschappers in 30 Europese landen vuilnisbakken omgekeerd en monsters van pakjes sigaretten en rookwaar verzameld. Die zijn gecombineerd met verkoopcijfers en informatie van douane en justitie.

De illegale handel is zondag 31 mei het thema van de 'Wereld Anti-Tabaksdag' van Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De WHO beklemtoont dat sigaretten door de zwarte handel goedkoper worden voor jongeren die daardoor meer gaan roken. ‘De wereldwijde tabaksepidemie kost jaarlijks zes miljoen mensen het leven, waaronder 600.000 mee-rokers’, aldus de WHO.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...