4 tips om meer in jezelf te durven geloven

Met zelfvertrouwen lijken dingen zo vanzelf te gaan. Je hebt geen angsten of onzekerheden die je tegenhouden. In pril herstel staan die je juist vaak in de weg. Door in jezelf te geloven kun je een deel van die angsten en onzekerheden wegnemen. Met deze vier tips maken we een begin aan weer in onszelf te durven geloven!

Schat jezelf iets hoger in, in plaats van lager
We zijn allemaal wel ergens goed in, en stiekem weten we dat ook. Maar zodra iemand zegt ‘Al twee maanden clean, wat goed!’, doen we dit vaak  af alsof het niks is. Meteen denk je: ja, maar je hebt geen idee welke berg ik daarvoor moest verzetten. Je plaatst jezelf meteen lager in en dat is niet de bedoeling. Breid daarom het compliment nog iets uit. Twee maanden clean, hallo! Dit is pas het begin! Overdrijf een beetje. Als we onszelf lager inschatten dan de realiteit, waarom zouden we ons dan niet hoger inschatten?

Bewijs aan jezelf dat je waardevoller bent dan je zelf denkt
Je bent dan misschien wel verslaafd, maar dat maakt je niet waardeloos. Iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf. Troost jezelf dan met deze gedachte: je bent waardevoller dan je zelf denkt of in de gaten hebt. Je kunt meer dan je denkt. Soms moeten we ons een schop onder de kont geven en in het diepe gooien om erachter te komen dat we ook dat obstakel hebben overleefd. Zou jij je verhaal willen delen met mensen, maar denk je dat je dit niet kan? Ga er meteen mee aan de slag, want you got this! Zoek uit waar en wanneer je je verhaal kunt doen en werk er naartoe. Je eigen verhaal vertellen zal voor velen een inspiratie zijn!

Bereid je goed voor
Want een goede voorbereiding is het halve werk. Zenuwachtig omdat je voor het eerst  gaat solliciteren sinds je in herstel bent? Bereid je dan goed voor. Schrijf op wat je graag wil zeggen, ga voor de spiegel staan en oefen. Google vragen die tijdens een sollicitatie gesteld worden of vraag je vader/ vriend/ buurman of hij je vragen wil stellen als voorbereiding. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met meer zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek in gaat, wat alleen maar positief kan zijn!

Luister naar complimenten
Complimenten aannemen is moeilijk. Je hersenen maken ze meteen met de grond gelijk omdat, ja, waarom eigenlijk? Aanvaard ze. Omarm ze. Als iemand zegt dat hij het knap vindt dat je al 5 maanden in herstel bent, dan antwoord je met:  ‘Bedankt! Het heeft veel moeite gekost, maar ik ben er heel trots op!’. En als iemand anders daarop zegt dat hij vindt dat je er veel beter uitziet dan een aantal maanden geleden, dan omarm je dat compliment ook. Het kost waarschijnlijk meer moeite om ze meteen af te kappen, en zeg nou eerlijk: complimenten krijgen geeft toch een heerlijk gevoel?

Datum: 27-09-2017 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...