Ziektevoorspellende computer wint belangrijke prijs

Een computer die voorspelt wat voor ziekte iemand in de toekomst kan krijgen, heeft de Simon Stevin-Meester prijs gewonnen. Dit is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Het systeem leert voorspellingen te doen op basis van tienduizenden MRI-scans en CT-scans. De scans zijn gemaakt van zowel gezonde als zieke mensen. Daaruit pikt de computer ziektepatronen op die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn. Het voordeel daarvan is dat artsen preventieve maatregelen kunnen nemen en gerichter kunnen behandelen.

Wiro Niessen, hoogleraar Medische Beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft, wint met de prijs een bedrag van 500.000 euro. Dat steekt hij in de verdere ontwikkeling van het systeem.

In eerste instantie richt de computer zich vooral op het voorspellen van hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer. Volgens Niessen zijn er aanwijzingen dat de ziekte al vijftien jaar eerder opgemerkt kan worden voordat hij optreedt. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om andere aandoeningen te voorspellen.

'Ons onderzoek leidt niet alleen tot betere diagnostiek, maar ook tot betere prognostiek. Daardoor kunnen we uiteindelijk betere behandelkeuzen maken', aldus de hoogleraar.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...