In herstel en op vakantie

Verslavingsklinieken hebben in de zomer te maken met een toename van cliënten. Ook voor mensen die al langer clean zijn, is het belangrijk om in deze periode veel aandacht te besteden aan herstel. Door het gebrek aan vastigheden, wordt de vakantie soms als extra moeilijk ervaren.

Vakantie is vaak een excuus om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Mensen in herstel kunnen daarom in de verleiding te komen om hun herstel 'even' te onderbreken. Maar 'één biertje moet toch wel kunnen' leidt al snel weer tot een actieve verslaving. Daarom is het verstandig om ook tijdens de vakanties naar meetings te gaan, uitgaansgelegenheden te vermijden waar gedronken of gebruikt wordt, en zoveel mogelijk op stap te gaan met vrienden en familieleden waar je altijd terecht kunt voor steun en toeverlaat.

Het ontspannende karakter van vakanties wordt vaak overschat, vaak levert het ontzettend veel stress op. Probeer daarom alles van te voren in te plannen. Bereid je voor op worst-case scenario's. Bijvoorbeeld: wat te doen als de hotelmuren van karton zijn en je buren luidruchtig snurken? Hoe weersta je dan de verleiding om niet je hotel te verlaten en het nachtleven in te stappen? (Tip: neem bakstenen en cement mee zodat je ter plaatse een fatsoenlijke muur kunt metselen. Of oordoppen.)

Plan je dag in en zorg goed voor jezelf. Veel mensen vinden het nodig om het meeste uit hun vakantie te halen en tot het uiterste te gaan. Maar je haalt juist het meeste uit je vakantie door op je gezondheid te letten en voldoende rust te pakken. Herstel opent meer deuren voor uitdagende en interessante avonturen. Soms is het nodig om jezelf restricties op te leggen, maar uiteindelijk haal je daar altijd winst uit.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...