Alcoholwetten zorgen voor preventieve werking bij jonge mannen

Door bepaalde alcoholwetten gaan minder jonge mannen excessief drinken. Dat blijkt uit Zwitsers onderzoek. De wetten hebben daarentegen geen effect op mannen met een hoge spanningsbehoefte of een gedragsstoornis.

Bij regulering van alcohol en drugs wordt vaak de vraag gesteld of het wel nut heeft. Door tegenstanders wordt de drooglegging in de Verenigde Staten veel als voorbeeld gebruikt. Deze hielp niet en bracht allemaal nare neveneffecten met zich mee zoals meer criminaliteit. Een cultuuromslag zou moeten komen van de bevolking zelf, en niet worden opgelegd door de overheid.

Maar volgens het onderzoek van de universiteit van Zürich hebben sommige regels wel degelijk effect. Voorbeelden daarvan zijn de wetten die de minimumleeftijd verhogen, maar ook de restricties op de verkoop en advertenties van alcohol.

Het onderzoek werd gedaan met 5700 mannen van rond de 20 jaar die uit verschillende kantons kwamen. In Zwitserland kunnen de deelstaten hun eigen wetten bepalen als het gaat om alcoholbeleid. Als iemand uit een kanton kwam met een striktere regelgeving, dan lag de kans op alcoholmisbruik een stuk lager.

Voor mannen met een hoge spanningsbehoefte of een antisociale karakter maken de wetten niets uit. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat zij vroegtijdig worden opgespoord en een persoonlijke begeleiding krijgen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...