5 verslaafde figuren uit je geschiedenisboek

Verslaving is van alle tijden. Vroeger kreeg het alleen totaal andere benamingen. In de voorbijgaande eeuwen werd het Zuiptirannie, Drinkdwang of zelfs de Onmacht der Morele Wil genoemd. Het ontbrak aan welke vorm van behandeling dan ook, meestal met de dood tot gevolg.

1. Marilyn Monroe (1926-1962)

Monroe was alcohol- en medicijnverslaafd. Tijdens het opnemen van haar laatste film is ze naar een kliniek gestuurd. De laatste opnamen zijn in softfocus gefilmd om de sporen van de verslaving te maskeren. Op 5 augustus is ze dood aangetroffen in haar huis. In haar bloed werd 8 mg slaapmiddelen en 4,5 mg barbituraten gevonden.

2. Sigmund Freud (1856-1939)

Op 24 april 1884 bestelde Sigmund Freud zijn eerste gram cocaïne bij de plaatselijke apotheker. Het bracht hem zo in vervoering dat hij ook zijn familie, vrienden en collega’s aanraadde het spul te gebruiken. Ondertussen vond hij alle toepassingen uit: Snuiven, op het lijf smeren, spuiten, in de oren poederen en het drinken. In die tijd werd het nog gebruikt voor kwaaltjes zoals zeeziekte, verkoudheid, gewichtsproblemen en tandpijn.

3. Mao Zedong (1893-1976)

De Chinees politicus en partijleider Mao Zedon was verslaafd aan slaappillen en bracht het grootste deel van zijn dagen door in bed. Daarnaast verzon hij de gekste smoezen om zoveel mogelijk seks te hebben. Zo zou vaginale afscheiding zijn leven verlengen. Omdat hij bang was dat zijn seksuele driften vanaf zijn zestigste zouden afnemen, liet hij zich inspuiten met een libido verhogend middel.

4. Keizerin Sissi (1837-1898)

In de Sissi-films huppelt ze vrolijk door de bergen tot ze trouwt met Franz-Joseph en keizerin van Oostenrijk wordt. Haar echte leven was echter verre van een sprookje. Ze was geobsedeerd door uiterlijke schoonheid; ze smeerde een mix van aardbeien en rundvlees op haar gezicht, trainde obsessief, was dagelijks drie uur bezig met haar haar en lijdde aan anorexia.

5. Adolf Hitler (1889-1945)

Adolf Hitler kreeg gedurende de oorlog vijf speedinjecties per dag toegediend. Zijn arts Morell behandelde hem met 28 verschillende geneesmiddelen, waaronder testosteron, leverextracten, laxeermiddelen, opiaten en oogdruppels cocaïne. Drie artsen probeerden Morell te ontslaan, omdat de Fuhrer er niet gezonder van leek te worden. Maar Hitler bleef loyaal aan de arts. Of liever gezegd: verslaafd aan de chemische cocktails die hij van hem kreeg.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...