De nieuwe Lef ligt in de winkel!
In Zuid-Korea zijn er speciale afkickkampen opgezet voor jongeren met een internetverslaving. Het initiatief komt van de regering, die ziet internet- en gameverslaving als een nationale crisis.
In Zuid-Korea hebben twee miljoen mensen het gevoel dat ze niet kunnen functioneren zonder internet. Dat is het hoogste percentage ter wereld, bij de jongeren ligt dit nog hoger. Volgens de universiteit van Dankook kampt één op de tien kinderen met een verslaving.De behandeling duurt twaalf dagen en vindt plaats op afgelegen gebieden in de bergen. Ver verwijderd van de digitale wereld leren de jongeren om interactie te hebben met elkaar. Veel van hen weten namelijk niet hoe dit moet omdat ze alleen online socialiseren met anderen. Zij zijn sterk geïsoleerd geraakt van de 'echte wereld'.Volgens professor Kang Seak Young is het tijd voor drastische maatregelen. Door de verslaving treedt er volgens hem hersenbeschadiging op bij jongeren die in ontwikkeling zijn. Het gaat om de hersendelen die belangrijk zijn voor kritisch denkenDe begeleiders willen de jongeren in laten zien wat voor mogelijkheden zij allemaal hebben. De jongeren hebben hun ambities soms jarenlang weggedrukt vanwege hun verslaving, de begeleiders willen ze motiveren om die weer naar boven te halen.Internetverslaving is geen officiële aandoening. De samenstellers van het psychiatrische handboek DSM hebben deze niet opgenomen in de laatste editie. Zij vinden dat er eerst meer onderzoek gedaan moet worden naar dit fenomeen. In Zuid-Korea wordt het echter wel gezien als een verslaving, zowel door medici als de overheid.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
En toen was het november en werden we ziek. Als er iets is wat ik moeilijk vind in herstel, dan is het wel ziek zijn. Ik voel me zó ontzettend uit controle. Gezondheid is alles. Zonder dat heb je niets. Dat wordt me altijd weer opnieuw duidelijk.