Nederlandse rokers denken amper aan gevaren sigaret

Nederland telt het laagste percentage rokers dat nadenkt over de schade van hun sigaret voor henzelf of voor anderen. Dat blijkt uit onderzoek van het International Tobacco Control Project.

In het project zijn resultaten van het rookbeleid vergeleken. Van de zestien onderzochte landen telt Nederland het laagste percentage rokers dat vaak nadenkt over de schade van roken voor henzelf (22 procent) of voor anderen (9 procent).

Rokers in ons land beseffen ook relatief weinig dat hartaandoeningen, beroertes en longkanker veroorzaakt kunnen worden door roken en dat hartaandoeningen bij niet-rokers veroorzaakt kunnen worden door meeroken.

De onderzoekers vinden dat Nederland veel meer kan en moet doen aan de huidige aanpak. Ze noemen de geringe kennis van de gevaren van roken en meeroken verontrustend. In elk onderzocht land was het risicobesef groter. Dit wijten de onderzoekers aan bezuinigingen op voorlichtingscampagnes. Ze roepen de overheid dan ook op om structureel stevig te investeren in voorlichting.

Het onderzoek is op 12 september 2015 gepresenteerd in Maastricht, tijdens een internationaal congres over tabaksverslaving: SRNT-E 16th Annual Conference

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...