‘Antistof voor overdosis beschikbaar op Amerikaanse scholen’

In Amerika roept de overkoepelende organisatie voor verpleging (NASN) scholen op om Naloxon in huis te halen, het tegengif voor een overdosis aan opiaten (heroïne of morfine). Hoewel het niet veel voorkomt, vindt NASN het een relevante voorzorgsmaatregel.

Vijf staten in de V.S. hebben dit jaar nieuwe regels ingevoerd over het gebruik van Naloxon op scholen. Veel scholen hebben het medicijn al in huis. Volgens NASN-directrice Beth Mattey is dat ook nodig: ‘We gaan een heuse epidemie tegemoet’, denkt ze.

In Rhode Island is het antigif toegestaan op alle middelbare scholen. Uit onderzoek onder schoolverpleging blijkt dat er behoefte is het middel in huis te hebben. Van de 81 verpleegsters die meededen aan een Naloxon-programma in 2014,  zei 43 procent dat ze scholieren hebben behandeld die drugs misbruikten en 12 verpleegsters hebben het alarmnummer moeten bellen, op zijn minst één keer in de afgelopen drie jaar, omdat ze drugsmisbruik of een overdosis vermoedde.

Advocaten van Narcan, het merk dat Naloxon verstrekt, zeggen dat het tegengif veilig is, ook voor iemand die later toch geen overdosis bleek te hebben. De supervisor van een zogenoemde Public School in Massachussets zegt het middel nooit nodig  gehad te hebben, ‘maar dat elke seconde telt als het zo zou zijn’. Het kostte de supervisor minder dan 100 Dollar om zijn EHBO-kitjes te voorzien van Naloxon.

De NASN zegt dat scholen verantwoordelijk zijn voor de anticipatie en voorbereiding op verschillende ongelukken. Naloxon kan daaraan bijdragen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...