7 inzichten om relaties te herstellen in pril herstel

De eerste stappen in herstel zijn belangrijk: clean worden, nuchter leven in de startblokken zetten en vertrouwen in onszelf en ons herstel ontwikkelen. Het is óók belangrijk (én heel fijn!) als onze dierbaren meegroeien in dit proces. Maar de verslaving kan nogal wat schade hebben aangericht, dus dat gaat niet altijd vanzelf.

 • Vergeef jezelf
   Simpel: het is voor dierbaren bijna ondoenlijk iemand te vergeven die zichzelf nog niet heeft vergeven.

 • Sorry zeggen alleen is niet genoeg
  Voor het herstellen van banden en relaties en het terugwinnen van vertrouwen is gedragsverandering nodig. Show don’t tell.

 • Het heeft tijd nodig
  In pril herstel maken we grote stappen. We worden nuchter, volgen therapiesessies, bezoeken meetings en zetten ons herstel op nummer 1. Dierbaren nemen misschien een wat meer afwachtende houding aan. Als een soort van ‘eerst zien dan geloven’. Gun hen die tijd. Het is geen afwijzing.

 • Leer luisteren
  Luister naar de gevoelens van dierbaren. Je hoeft niet meteen met allerlei verklaringen te komen, soms is alleen luisteren al genoeg.

 • Sommige dingen zijn niet meer te herstellen
  Als we dat accepteren, houden we meer aandacht en energie over om ons te richten op de positieve zaken.

 • Niet alles loopt zoals je gepland had
  We komen, zeker in pril herstel, voor uitdagingen en moeilijkheden te staan. Ook als het gaat om het herstellen van relaties. Ga het niet uit de weg en durf het aan te gaan. Het levert uiteindelijk heel veel op.

 • We verdíenen de liefde
  Hier komen we terug bij het eerste punt. We verdienen vergeving en daarmee ook liefde. We zijn meer dan ‘een verslaafde’. We zijn ouder, kind, broer of zus, of een geliefde. We zijn een mens. En ieder mens verdient liefde, dus wij ook.

30-08-2017

 

Reageer reacties (1)

Kim(30. augustus 2017)

Wat een mooie inzichten, ik heb ze nog niet ergens anders gezien. Ik neem ze graag mee in het proces.  Dankjewel, warme groet, Kim

LEES MEER...