7 tips voor regels over alcohol

Het is voor ouders lastig om te praten over alcoholregels met hun kinderen. Voor kinderen van verslaafde ouders is het erg belangrijk dat ze hiervan op de hoogte zijn. Zij kunnen namelijk ook genetisch kwetsbaar zijn voor verslavingen. Martijn Planken van de GGD en kinderarts Nico van der Lely geven tips:

  1. Maak regels en hou je aan de wet

    Twee jaar geleden werd de leeftijdgrens voor alcohol verhoogd naar 18 jaar. Houd je hier ook aan als ouder. Als overal dezelfde regels gelden, is het voor kinderen makkelijker om het te accepteren.

  2. Leg de gevaren van alcohol uit

    Het is belangrijk dat kinderen weten wat de gevolgen van alcohol zijn. Wat kinderen vaak niet weten is dat hoe eerder ze beginnen met drinken, hoe groter de kans op een verslaving is.

  3. Geef aan wanneer de regel geldt

    Thuis op de bank, op feestjes bij vrienden of op een schoolkamp, het zijn allemaal gelegenheden om een biertje te drinken. Geef aan dat ook hier de regel NIX18 geldt. Thuis kan een biertje net zo veel schade aanrichten als wanneer ze op stap gaan.

  4. Een verslaving is er niet meteen

    Als je kind een keer alcohol heeft gedronken, betekent niet dat hij meteen verslaafd raakt. Verslaafd ben je pas als je niet meer zonder kunt. Maar ben je zelfverslaafd, dan is er wel een groter risico dat ook je kinderen hier sneller aan verslaafd kunnen raken. Maak dat bespreekbaar met je kind

  5. Er zijn altijd drinkers in een groep

    Als kinderen met vrienden weg gaan is het lastig om zich aan regels te houden, als anderen dat niet hoeven. Door groepsdruk is er een kans dat je kind toch gaat drinken. Probeer hem/haar hierop voor te bereiden. Er zullen altijd mensen in de groep zijn die wel drinken, maar misschien kan hij/zij nu, met de kennis over de risico’s, ervoor zorgen dat anderen ook niet drinken.

  6. Controleer de regel

    Een regel werkt alleen als je weet dat je kind zich er ook aan houdt. Dit kan door er veel over te praten en afspraken te maken.  ‘Spreek met je kind af dat hij/zij een kus komt brengen zodra hij thuis is. Dan ruik je ook gelijk of er alcohol is gedronken’, aldus Van der Lely.

  7. Belonen en straffen

    Zonder gevolgen van een regel houden kinderen zich er ook niet aan. ‘Geef hem/haar op de kop. Regels zijn regels, daar moet je kind zich aan houden. Pak desnoods de smartphone af’, zegt van der Lely. Daarnaast moeten kinderen ook beloond worden als ze de regels opvolgen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...