Nuchter het nieuwe jaar in

Het maakt vrienden en familie meestal echt niet uit wat je drinkt, maar voor verslaafden in herstel kan een feestdag lastig zijn. Lef verzamelde handige tips om lekker nuchter te blijven tijdens het vieren van de jaarwisseling.

1. Denk aan de volgende dag

Als je zucht krijgt, omdat het oudejaarsavond is, probeer dan te denken aan de volgende ochtend. Het is niet zo fijn om wakker te worden met een kater.

2. Vertel je familieleden dat je niet drinkt

Vertel je familieleden dat je niet drinkt omdat je in herstel bent. Als ze ervan weten, kunnen ze je het makkelijker maken door bijvoorbeeld niks aan te bieden. Je staat er niet alleen voor!

3. Houd een drankje bij de hand

Dit is een makkelijk trucje als iemand je een drankje wil aanbieden. Probeer heel de avond een drankje bij de hand te hebben. Als iemand je een drankje wil aanbieden, kan je het op een beleefde manier afwijzen. ‘Nee dankjewel, ik heb al wat te drinken.’

4. Vermijd mensen die jouw pushen

Er is altijd wel iemand die blijft pushen: ‘Een drankje kan geen kwaad, kom op!’ Probeer uit de buurt te blijven van zulke mensen. Je kan ze duidelijk vertellen dat je in herstel bent en dat kan leiden tot hele interessante gesprekken.

5. Ga naar meetings en praat met andere mensen in herstel

Als je een bepaald programma volgt kan het slim zijn om naar de meetings te gaan. Ook is het slim om te praten met mensen die ook in herstel zijn. Zij kunnen zich beter in jouw positie plaatsen en je erbij helpen. Vooral rond de feestdagen is het erg slim om het gevoel te krijgen van samen zijn. Zo voel je je niet alleen en kan je elkaar ook motiveren.

6. Lees veel over alcoholisme en verslavingen

Verdiep je in de ziekte, als je een beetje vrije tijd hebt. Hoe meer je erover leest, hoe beter e het gaat begrijpen. Dit kan een sleutel zijn voor je herstel

7. Wat er ook gebeurt: Drink niet!

Ook al voel je je ongemakkelijk, boos, verdrietig of juist heel blij - drink niet! Het kan op dat moment niet goed voelen, het is wel de juiste keuze. Vertrouw erop dat het niet ieder jaar hetzelfde zal zijn.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...