Bijna helft vrouwen rookt weer na zwangerschap

Van de vrouwen die tijdens hun zwangerschap stoppen met roken begint bijna de helft (43%) binnen een half jaar na de bevalling weer opnieuw. Dit is gebleken uit onderzoek.

Aan de universiteit van Notthingham bekeken wetenschappers 27 studies die als doel hadden om zwangere vrouwen te laten stoppen met roken.

 

Gestopt

Bijna 19.000 zwangere Britse vrouwen hebben gebruik gemaakt van een programma om te stoppen met roken. Van de ondervraagde vrouwen is 13 procent daadwerkelijk gestopt. De overige 87 procent kon de verslaving niet opgeven. Helaas begon 43 procent van de gestopte vrouwen binnen zes maanden na hun bevalling opnieuw met roken.

 

Onderzoekers

Volgens de onderzoekers is het heel moeilijk om zomaar ineens te stoppen met roken. De verleiding is voor veel vrouwen dan ook groot om na de bevalling weer te beginnen omdat zij denken dat het dan niet meer schadelijk is voor hun kind.

 

Nederland

Hoeveel vrouwen er in Nederland stoppen met roken als zij in verwachting zijn, is niet bekend. Volgens Stivoro, het landelijk expertisecentrum voor roken is het ongeveer 10 procent. De Stuurgroep zwangerschap en geboorte noemt echter een percentage van zeventien procent. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu( RIVM) heeft onderzocht dat 7 procent van de foetussen een rokende moeder heeft. Verder is wel bekend dat 95 procent van de gestopte vrouwen in Nederland na een zwangerschap weer opnieuw gaat roken.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...