Alcoholgeur kan trigger zijn

Zoals we weten zijn er tal van oorzaken die iemand ertoe kunnen verleiden om (weer) te gaan drinken. Je omgeving, reclames, de drankafdeling van een supermarkt…. Uit een recent klein onderzoek is gebleken dat ook de geur van alcohol als een trigger kan werken.

Mondkapje

Onderzoekers aan de Britse Edge Hill University gaven aan veertig proefpersonen een mondkapje. Dit kapje was of doordrenkt met alcohol of met een non-alcoholische citrus-oplossing. Vervolgens moesten de deelnemers naar een scherm kijken en op een knop drukken als ze een flesje bier of de letter K zagen.

Foutief

De onderzoekers keken vervolgens hoe vaak en door wie er foutief werd gedrukt. Foutief op de knop drukken duidt op een verminderd vermogen om het eigen gedrag onder controle te houden. De deelnemers die op de knop drukten als er geen letter K of flesje bier te zien was, hadden beduidend vaker een alcoholkapje op.

Omgeving

Dr. Rebecca Monk is hoofddocente in de psychologie. Monk: “We weten dat drinkgedrag deels wordt bepaald door de omgeving, zoals waar we drinken en met wie. Dit onderzoek is een eerste poging om ook andere triggers vast te stellen, die van invloed zijn op het vermogen van mensen om hun gedrag te controleren. Het leek er tijdens het experiment op dat alleen al de geur van alcohol het moeilijker maakte voor de deelnemers om zich te beheersen en niet op de knop te drukken.”

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...