Zorginstituut blij met richtlijnen verslavingszorg

Het Zorginstituut is erg te spreken over de ontwikkeling van richtlijnen en standaarden voor verslavingszorg door het Netwerk Kwaliteitscontrole van GGZ. Deze richtlijnen moeten een basis gaan vormen voor een patentvrije standaard verslavingszorg.

De richtlijnen worden ontwikkelt omdat zorgverzekeraars vaak moeite hebben met vergoedingen van verslavingszorg. Ze weten niet wat er vergoed moet worden en wat er precies onder verslavingszorg valt.

Zorgstandaarden

Op dit moment worden er drie zorgstandaarden ontwikkelt op het gebied van verslavingszorg. . Een zorgstandaard ‘Opiaatverslaving’, een zorgstandaard ‘Problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving’ en een multidisciplinaire richtlijn ‘Niet-opioïde drugs’.

Onderzoek

Het Zorginstituut reageert hiermee op de resultaten van een onderzoek die afgelopen week werden gepubliceerd. Uit het onderzoek bleek dat zorgverzekeraars de afgelopen 1,5 jaar goede stappen hebben genomen om de verslavingszorg te verbeteren, maar dat het nog beter kan. Vorige week schreef LEF hier al een artikeltje over. Het onderzoek werd door het zorginstituut zelf uitgevoerd en had betrekking op de vergoedingen van verslavingszorg door zorgverzekeraars.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...