Genen bepalen of je gaat blowen

Eén op de vier Nederlanders heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven cannabis gebruikt. Uit recent onderzoek is gebleken dat dit de schuld kan zijn van je genen. Onderzoekers hebben vier genen gevonden die van invloed zijn op het gebruik van cannabis.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC), Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Radboud Universiteit. Het was al bekend dat cannabisgebruik erfelijk is, maar nu kunnen wetenschappers precies zien welke genen je gebruik bepalen.

Vier genen

In het onderzoek is  gebruik gemaakt van data van ongeveer 40.000 mensen uit zeventien verschillende internationale studies. Uit de studie kwamen vier genen naar voren. Deze genen hebben onder andere te maken met het proberen van nieuwe dingen, het gevoel voor beloning en aanleg hebben voor verslaving. Volgens hoogleraar Jacqueline Vink van de Radboud Universiteit is er nog nooit zo’n groot onderzoek gedaan.

Eén is genoeg

Om gevoelig te zijn voor cannabisgebruik hoef je niet over alle vier de genen te beschikken. Elk gen kan er apart voor zorgen dat je gaat gebruiken. Wel is de kans extra groot als je ze alle vier hebt. Ook het gedrag van je ouders kan invloed hebben op jouw gedrag. ‘Als één van je ouders vroeger graag een jointje rookte doordat hij of zij zo'n gen bezit, is de kans 50 procent dat jij dat gen ook in je genenpatroon hebt’, aldus Vinks. Hoewel de kans op gebruik in deze gevallen groter is, betekent het niet automatisch dat je gaat gebruiken.

Behandeling

Volgens Vink zal het nog wel een tijdje duren voor deze kennis gebruikt kan worden bij de behandeling van een verslaving. Toch is de informatie van belang. Vink: ‘Van één van de vier genen is bekend dat het ook een rol speelt bij rookverslaving en ander drugsgebruik. Er is dus een biologisch mechanisme dat ervoor zorgt dat iemand gevoeliger is voor verslaving in het algemeen. Als je zo iemand gaat behandelen voor de ene verslaving, moet je oppassen dat ze niet een ander middel gaan gebruiken ter compensatie.’ 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...