3 redenen waarom alcohol levensgevaarlijk is

Als je aan een willekeurig persoon vraagt wat volgens hem of haar de meest dodelijke drug is, is de kans groot dat je als antwoord heroïne of cocaïne krijgt. Toch is alcohol de drug die jaarlijks de meeste doden veroorzaakt. Hieronder lees je drie redenen waarom alcohol zo gevaarlijk is:

 1. Alcohol veroorzaakt meer doden dan alle andere drugs samen

  Op de korte termijn zijn drugs als coke en heroïne veel dodelijker.
  Maar per jaar veroorzaakt alcohol (in de VS)100.000 doden. Andere drugs zorgen samen voor ‘slechts’ 20.000 doden. Eén van de gemene dingen aan alcohol, is dat je jarenlang kunt drinken zonder ernstige medische klachten. Maar het risico op verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten of levercirrose is op de lange termijn heel groot.

 2. Alcohol vertroebelt je grenzen

  Denk eens aan..

  - mensen die vechten, omdat ze agressief worden van de drank

  - mensen die omkomen in het verkeer omdat ze worden aangereden door een dronken bestuurder

  - baldadige, beschonken tieners die denken dat het wel grappig is om een gebouw in brand te steken

  En zo zijn er nog genoeg voorbeelden te noemen. 

 3. Het gebruik van alcohol wordt toegejuicht

  Heel veel mensen zien alcohol nog steeds niet als een schadelijk middel. Het is in elke supermarkt te koop, een slijterij ligt vaak op loopafstand en ‘iedereen’ drinkt. Ga je naar een feestje of stappen? Dan is de sociale druk om te drinken behoorlijk groot. Per jaar worden er duizenden euro’s besteed aan reclames voor drank. In de gemiddelde bierreclame wordt het beeld geschetst dat je bier MOET drinken om het gezellig te hebben.
  Er wordt voor het gemak even vergeten dat mensen met een serieus drankprobleem mede door deze advertenties ontkennen dat ze een probleem hebben en dus geen hulp zoeken.

 

Reageer reacties (2)

Corrie(13. april 2016)

Wat dacht je van alle programma's op de TV, zoals Late Night, Pauw waar iederee achter een glas alcohol zit.

Wil(13. april 2016)

Jaren geleden al suggereerde Youp van het Hek al dat je geen echte man bent als je Buckler dirnkt. Het imago van rokers is inmiddels hard achteruit gegaan. Het is te hopen dat dit ook gebeurt met drinkers. Als je in een restaurant komt vragen ze eerst wat je wil drinken en niet wat je wil eten. Ze verdienen het meest aan drank. Er is lef voor nodig om eerst naar de kaart te vragen. En een glas water bij het eten smaakt ook prima. Maar het is uiteindelijk wel stoer.

LEES MEER...