Artsenfederatie komt met hulpplan voor verslaafde arts

De artsenfederatie KNMG start een reddingsplan voor artsen met een medicijnverslaving. Het vijfjarenprogramma moet dokters stimuleren om hulp te zoeken. Nu doen artsen dit te vaak niet uit angst om hun baan kwijt te raken.

Het hulpplan van de KNMG is gebaseerd op de Physician Health Programs. Deze succesvolle programma’s worden al bijna 40 jaar gebruikt in Amerika en Canada. Verslaafde artsen worden in het programma vijf jaar lang ondersteund door familie, collega’s en hun werkgever. Ook wordt er op de werkvloer een buddy aangewezen, een collega die in vertrouwen wordt genomen over de verslaving.

Het plan  brengt wel flinke kosten met zich mee. Per arts is er tussen de 10.000 en 25.000 euro nodig. Het grootste deel van de kosten wordt betaald door KNMG, het ministerie van Volksgezondheid en ledenorganisatie en zakelijk dienstverlener Vereniging van Artsen Automobilisten (VvAA).

9 tot 12% verslaafd

Er zijn geen cijfers bekend van het aantal verslaafde artsen in Nederland. De KNMG schat echter dat de cijfers in Nederland vergelijkbaar zijn met die in Amerika. Daar raakt 9 tot 12 procent van alle artsen tijdens hun carrière verslaafd.  Hoewel dit percentage net zo hoog is als bij de totale beroepsbevolking, zorgt het voor een extra risico. Artsen nemen beslissingen die het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood van een patiënt. Onder invloed kunnen zij de verkeerde beslissing nemen. 

Weinig te doen aan verslaving

Volgens psychiater Hans Rode is het een bijkomend probleem dat veel artsen denken dat er weinig te doen is aan een verslaving. Rode is al sinds de oprichting betrokken bij ABS-artsen. Bij dit meldpunt kunnen artsen met een verslaving aankloppen voor hulp. Rode: 'ABS-artsen bestaat nu vijf jaar, maar we hebben misschien zestig of zeventig aanmeldingen gehad van artsen. Een topje van de ijsberg. We willen dus graag meer artsen bereiken. Als zij de signalen beter herkennen, bij zichzelf of bij anderen, kunnen zij eerder ingrijpen.'

Controle

Artsen kunnen zich vrijwillig opgeven voor het programma, maar het is niet vrijblijvend. Na de afkickperiode blijven deelnemers nog vijf jaar onder controle van een bedrijfsarts. Door regelmatige analyses van het haar, de adem of speeksel, wordt gecontroleerd of de arts nog steeds clean is.

Succes

De Amerikaanse en Canadese Physician Health Programs hebben een groot succespercentage. Van alle artsen die gebruik maken van de programma’s blijft 75 tot 85 procent clean. De artsen kunnen dan ook weer aan het werk.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...