‘Verkoop xtc moet gereguleerd worden’

De verkoop van xtc zou net als bij cannabis gereguleerd moeten worden. Dat zegt hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink op 25 april in een interview op NPO radio 1. Regulering zou volgens hem het aantal xtc-gerelateerde ongelukken verminderen.

‘Alcohol en roken zijn veel gevaarlijker dan xtc’, zegt van den Brink in het interview. ‘En die middelen zijn niet verboden.

Veel ouders in Nederland willen niet dat hun kinderen xtc gebruiken, maar hebben geen of een stuk minder moeite met drinken en blowen. Volgens van den Brink komt dit door het feit dat een groot deel van de ouders ook drinkt en vroeger wel eens heeft geblowd, maar geen xtc heeft gebruikt. Van den Brink: ‘als het onbekend is, is het onbemind maar zorgt het ook voor angst. Ik denk niet dat er reden is voor angstigheid, wel voor voorzichtigheid.’

Veilige pillen

Een ander argument dat in het interview naar voren komt is de veiligheid van de pillen. ‘Ik wil dat mensen weten wat er in hun pil zit. De pillen zijn nu van ‘goede kwaliteit’(hiermee worden pillen bedoeld die een hoge dosis pure MDMA bevatten waardoor er minder ruimte is voor vervuilde stoffen). Mensen slikken ze omdat ze MDMA willen gebruiken en dat is wat voornamelijk in de pillen zit. Maar er zijn ook periodes geweest dat dat niet zo was dus je weet het als gebruiker nooit zeker’, aldus van den Brink. In 2015 werd er in Limburg bijvoorbeeld een grote partij vervuilde pillen gevonden.

Dosering

Toch zijn er problemen met de dosering van de huidige pillen. Van den Brink: ‘De dosering die door gebruikers als prettig wordt ervaren ligt tussen de 70 en de 100 milligram. We vinden nu heel veel pillen van 200 of zelfs 300 milligram.’ Door het gebruik te reguleren wil van den Brink ervoor zorgen dat de overheid de controle krijgt over hoeveelheden.

In het interview stelt hij dat er wel een leeftijdsgrens moet zijn van 18 of 21 jaar. xtc vrijgeven boven die leeftijd lijkt hem ook geen slecht idee. ‘Als het dan een nette productie is, waarvan we weten wat erin zit, de juiste dosering en misschien zelfs wel met een keurige bijsluiter.

Toename

Regulering van xtc zou volgens van den Brink niet leiden tot een toename van het aantal gebruikers. In het interview zegt hij dat xtc niet moeilijk is om te krijgen. Regulering zou er dus voornamelijk voor zorgen dat mensen die het gebruiken dit veilig kunnen doen. Zo kunnen ongelukken door te hoge doseringen of vervuilde pillen worden voorkomen. Zijn uiteindelijke stelling is ‘Gebruik niet, maar als je toch per se wilt gebruiken doe het dan op een manier die ongelukken voorkomt.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...