Afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes

Vanaf 1 mei zullen er voortaan gruwelijke plaatjes staan op sigarettenpakjes. Deze plaatjes moeten ervoor zorgen dat mensen stoppen met roken of er niet eens mee beginnen. In bijvoorbeeld België en Canada wordt deze tactiek al langer toegepast.

Er werd al enige tijd gesproken over het plaatsen van de plaatjes op sigarettenpakjes. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de gewijzigde Tabaks- en rookwarenwet, zijn de veranderingen officieel goedgekeurd. Tekst op de pakjes roept op om te stoppen. Verder verwijst de tekst naar een site met tips om te stoppen en een gratis telefoonnummer voor hulp.

e-sigaret

Naast afgrijselijke plaatjes op verpakkingen ligt  er ook een voorstel voor een leeftijdsgrens op de e-sigaret. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn wil verkoop van de e-sigaret onder 18 jaar verbieden. van Rijn: 'Gezond opgroeien is rookvrij opgroeien. Voor jongeren kunnen e-sigaretten een opstap zijn naar roken en daarom verbieden we de verkoop onder de 18 jaar. Met dit verbod streef ik twee doelen na: jongeren beschermen tegen de schade die e-sigaretten aan hun lichaam veroorzaken, en voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af.' Verder regelt van Rijn in navolging van wensen van de Tweede Kamer een rookverbod op schoolpleinen.

Uit het zicht

Van Rijn is ook in gesprek met verkopers van tabaksproducten. Hij wil een overeenkomst sluiten over de manier waarop tabak wordt gepresenteerd op de verkooppunten. In supermarkten en pompstations liggen de pakjes sigaretten en shag meestal achter de kassa in het zicht. Met name jongeren zouden erg gevoelig zijn voor het zien van de sigaretten en de verpakkingen. Door de waren niet zo duidelijk in het zicht te leggen kan de verkoop worden beïnvloed en ontstaat er mogelijk een daling van het aantal rokers.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...