‘Alcoholarm bier in plaats van alcoholvrij’

Alcoholvrij bier blijkt gewoon alcohol te bevatten. De hoeveelheid is minimaal en brouwers voegen het toe om het bier meer smaak te geven. Het feit dat dit in hele kleine lettertjes staat aangegeven op het etiket is volgens de Duitse tak van organisatie Foodwatch niet voldoende.

Omdat er toch alcohol in het bier zit pleit Foodwatch ervoor dat fabrikanten overstappen op de naam ‘alcoholarm’. ‘Alcoholvrij’ wekt de suggestie dat het product helemaal geen alcohol bevat en dit is niet het geval.

Sjoerd van de Wouw, medewerker misleidende marketing van Foodwatch, vindt de alcohol niet per se verkeerd. ‘De toevoeging is niet goed of fout, maar consumenten hebben het recht om te weten wat er in hun product zit. Als er alcohol in alcoholvrije biertjes zit, dan kunnen zij niet zelf beslissen. Dat is niet eerlijk.’

Volgens de wet mag alcoholvrij bier in Nederland maximaal 0,1% alcohol bevatten. Dit percentage verschilt per land. In Duitsland is de grens 0,5% en in Italië en Frankrijk zelfs 1,2%. Buitenlandse brouwers mogen bier met meer dan 0,1% alcohol gewoon verkopen in Nederland. Daarom is het erg belangrijk om altijd het etiket te controleren.

Hoewel er uit onderzoek is gebleken dat er na het drinken van alcoholvrij bier geen alcohol waarneembaar is in het bloed, kunnen herstellend alcoholisten hier bier beter niet drinken. De verandering van het gewoontegedrag is dan zo minimaal, dat overstappen op gewoon bier dan een kleine stap is.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...