Oproep kinderarts: ‘Film je dronken kinderen’

Ouders zouden hun kind moeten filmen als deze met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis beland. Dat was de oproep van kinderarts Bart Zegers tijdens een alcohol en drugs symposium. Volgens Zegers maakt zo’n filmpje de dag erna veel meer indruk op kinderen dan een flinke preek.

Zegers is werkzaam in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en als coördinator bij de regionale alcoholpoli Zuidoost-Brabant. Daar kwamen het afgelopen jaar 115 jongeren met een alcoholvergiftiging binnen.

Gevaar

Jongeren denken vaak niet na over de consequenties van teveel drinken. Zegers: ‘Een alcoholvergiftiging kan levensgevaarlijk zijn. Zeker voor jongeren is de impact groot. Mensen beseffen nog altijd niet hoe ernstig het is. Het brein is eigenlijk pas volgroeid als iemand 25 is. Tot die tijd is het een soort papier-maché.’ Volgens de kinderarts levert een alcoholvergiftiging blijvende schade op. Zo kan je IQ ervan dalen en ben je de rest van je leven extra gevoelig voor verslavingen.

Geen herinneringen

Als kinderen een dag later wakker worden in het ziekenhuis hebben ze meestal geen idee wat er allemaal is gebeurd. En vanwege het infuus dat zij krijgen, hebben ze de dag erna ook geen kater. ‘Iedereen is in rep en roer geweest. Ouders zijn in paniek, vaak is de politie gebeld, in het ziekenhuis zijn ze er uren mee bezig geweest. Maar het kind zelf weet er niets meer van. Ze kunnen zich niet herinneren dat ze verpleegkundigen helemaal onder spugen, tegen iedereen schelden of hun infuus eruit trekken’, aldus Zegers.

Bewust wording

Omdat de kinderen zich de dag erna niks meer herinneren, denkt Zegers dat het een goed idee is als ouders een filmpje maken. Als ouders de dag erna een preek geven, heeft dit weinig effect omdat kinderen dan denken dat er wordt overdreven. Het filmpje maakt ze volgens Zegers wel bewust van wat ze hebben gedaan. Zegers: ‘Toon je kinderen hoe schandelijk ze zich de avond voordien gedragen hebben. Laat zien hoe ze erbij lopen of liggen als ze dronken zijn. Toon hoe ze zich gedragen tegenover hulpverleners en hoe ze de controle over hun eigen lichaam langzaam maar zeker verliezen. Zo ervaren ze zelf bewust wat alcohol met hen doet en dat gaat hen aan het denken zetten.’

De kinderarts voegt wel toe dat de beelden na het tonen verwijderd moeten worden want het is niet de bedoeling dat kinderen ermee worden gechanteerd.

 

Reageer reacties (1)

Diederik(25. mei 2016)

Is het misschien ook nog een ideetje dat de ouders hun kinderen eens gewoon gaan opvoeden en zelf ook het goede voorbeeld geven qua alcoholgebruik? Ouders moeten hun kinderen gewoon verbieden alcohol te drinken voor hun 18e, punt. Wat een belachelijk idee om je eigen opvoedkundige handelingsverlegenheid en falen te maskeren door de verantwoordelijkheid bij je kind te leggen en het dan nota bene te gaan filmen in een toestand, die je zelf als ouder dient te vooorkomen. Lijkt mij de omgekeerde wereld.

LEES MEER...