'Geen reden wijziging coffeeshopbeleid'

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen stellen in hun rapport dat legaliseren en reguleren van de wietteelt- en handel beter zou zijn voor overlast en criminaliteit. VVD-Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) doet hier echter niets mee.

In het onderzoek stellen de wetenschappers dat het beschermen van de mensenrechten de staat kan verplichten om de teelt en handel van cannabis toe te staan. Criminaliteit en overlast die met de illegale handel gepaard gaan, zoals moord en ongelukken door onveilige teelt, kunnen hierdoor voorkomen worden. Volgens de wetenschappers weegt dat zwaarder dan de VN-verdragen die wietteelt en -handel verbieden.

Van der Steur vindt het onderzoek echter niet helemaal correct. Hij stelt dat het niet bewezen is dat de criminaliteit ook daadwerkelijk zal afnemen. Ook zou de regulering van de teelt niet stroken met het beleid van het kabinet om wietgebruik onder jongeren te ontmoedigen. Bovendien, schrijft hij in de brief, is er een meerderheid in de Kamer die tegen experimenten met de regulering van wietteelt is. 

De PvdA, SP en D66 nemen echter geen genoegen met deze uitspraak. SP-kamerlid Nine Kooiman: ‘Het kabinet kan zich niet langer verschuilen achter het argument dat regulering niet kan vanwege internationale verdragen.’ Kooiman vindt dat het huidige gedoogbeleid criminelen juist faciliteert. De verkoop van wiet wordt namelijk gedoogd, maar de teelt en levering aan de coffeeshops is illegaal. Kooiman: ‘De minister creëert juist boeven. Coffeeshopeigenaren worden gedwongen zaken te doen met criminele telers. Bied coffeeshops op z'n minst de kans om legaal aan hun wiet te komen. Als je niets aan deze situatie verandert, blijft die voedingsbodem voor criminelen bestaan.’

Samen met de PvdA en D66 pleit zij ervoor om een aantal gemeenten toe te staan om te experimenteren met de regulering van de teelt en handel. PvdA-Kamerlid Marith Volp vindt dat ook een goed idee: ‘Sta gemeenten toe te experimenteren. Geef gehoor aan hun oproep.’ Volp vraagt zich af welke argumenten minister van der Steur nog heeft. ‘We moeten af van de onveiligheid en overlast’, zegt zij. ‘Sta op z’n minst toe te experimenteren, zodat we inzicht krijgen of de criminaliteit afneemt.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...