Steeds meer 40-plussers krijgen diagnose anorexia

Uit onderzoek van BBC Breakfast blijkt dat anorexia nervosa steeds vaker gediagnosticeerd wordt op latere leeftijd. Gevaarlijk bij deze groep mensen is dat zij (en hun nabije omgeving) vaak denken dat er toch niet veel meer aan te doen is. Terwijl het juist zinvol en belangrijk is dat snel wordt ingegrepen.

Eetstoornissen kunnen namelijk leiden tot aandoeningen van spieren, botten, de hersenen, het hart en andere organen. Dat is bij jongeren al het geval, laat staan bij ouderen.

Volgens de Mental Health Trusts in Engeland en Wales is het aantal vijftigers dat behandeld wordt voor een eetstoornis gestegen met 33 procent, bij zestigers was dit 24 procent. Van de veertigers is één op de zes mensen in beide landen behandeld voor een eetstoornis.  

Volgens deskundigen zijn er twee groepen. Enerzijds zijn er ouderen die als adolescent of jongvolwassene aan een eetstoornis leden en hun problemen destijds met succes aanpakten. Bij het ouder worden en na een ingrijpende levensgebeurtenis vervallen ze dan weer in hun oude gedrag. Huisartsen zouden daarop bedacht moeten zijn en letten op vroege symptomen. Anderzijds zijn er mensen die pas op latere leeftijd voor het eerst een eetstoornis ontwikkelen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...