8 herkenbaarheden voor kinderen van verslaafden

Opgevoed worden in een gezin waarin de ouder(s) verslaafd is/zijn, heeft gevolgen voor het eigenschappenpalet van hun kind. Dit zijn acht kenmerken die je bij het kind van een verslaafde tegen zou kunnen komen.

1. Een andere definitie van ‘normaal’ hebben
Normaal is een relatieve term, maar er is wel een soort overeenstemming van wat normaal is. Sommige verantwoordelijkheden die voor kinderen van verslaafden onder normaal vallen, zoals zorgen voor je broers en zusjes of het huishouden regelen, zijn dat gemiddeld genomen niet. Maar voor hen wel.

2. Bang zijn
Angst kan een terugkerend thema zijn voor de kinderen. Bang voor de (onbekende) toekomst, bang dat ouders niet terugkeren, bang dat er na school geen avondeten op ze wacht, maar een dronken volwassene. En later angst voor het ouderschap: kan ik dit wel, een kind opvoeden? Zal ik het niet kwetsen zoals ik gekwetst ben?

3. Schuldgevoelens hebben
Wat zijn grenzen? Veel kinderen van verslaafden weten het niet. Zelfzorg, nog zo’n lastige term. Kan ik voor mezelf opkomen, is dat eerlijk? Hoe moet ik voor mezelf zorgen zonder iemand tegen het verkeerde been te stoten? En wat is het motief van deze persoon die er voor mij probeert te zijn? Ze weten vaak niet hoe ze die zorg moeten ontvangen.

4. Controle en perfectionisme
Omdat er zoveel dingen zijn die ze niet onder controle hebben of hadden, zullen kinderen van verslaafden op andere vlakken proberen om wel controle te hebben. Zelf benoemen ze dit eerder als een kracht. Verder zijn ze vaak erg kritisch op zichzelf maar gevoelig voor kritiek van anderen.

5. Geen rust kennen
Rust en kalmte is niet iets waar het kind van een verslaafde erg bekend mee is. Chaos, stress, onrust: dat is bekend en dus veilig. Een vredig, kalm en liefdevol leven is wat ze graag zouden willen, maar vaak maar moeizaam kunnen ontvangen.

6. Alles regelen
Dit is wat je vooral ziet bij dochters van verslaafden – vooral als ze ook nog het oudste kind zijn. Ze zijn zo gewend om verantwoordelijkheden van de ouders over te (moeten) nemen, dat ze later proberen nog steeds alles te regelen en iedereen tevreden te houden. Behalve zichzelf.

7. Goedkeuring zoeken
Terwijl ze alles regelen en overal controle over proberen te houden, willen de kinderen van verslaafden ook andermans goedkeuring. Vaak is er weinig zelfvertrouwen en hebben ze behoefte aan andermans opgestoken duim. Dit uit zich vaak in zelfopofferend gedrag.

8. Innerlijke conflicten
Al het bovenstaande is soms enorm met elkaar in tegenspraak. Dit alles roert zich vanbinnen en dat veroorzaakt stress en gepieker.

Maar naast al deze kenmerken, die soms behoorlijk zwaar en lastig zijn, houden kinderen van verslaafden er ook hele fijne eigenschappen aan over. Zo zijn ze vaak stressbestendiger, kunnen ze emotioneel sneller schakelen, hebben ze meer mensenkennis en zorgen ze goed voor de mensen van wie ze houden.

Datum: 22/03/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...